Emelkedéssel zárta a viharos hetet az európai piac

Vágólapra másolva!
Gyengülő svájci frank, emelkedő tőzsdeindexek, kedvező piaci hangulat - ez jellemezte a pénteki kereskedést az európai piacokon. Pedig nap közben vegyes hírek érkeztek, Franciaország és Görögország kellemetlen gazdasági adatot közölt, az olasz kormány válságtanácskozást tartott, Portugália azonban dicséretet kapott. Az Egyesült Államok fogyasztási adata jól alakult, a fogyasztók hangulata azonban az 1980-as évek óta nem volt ilyen rossz.
Vágólapra másolva!

Lenyugodni látszanak a piacok az elmúlt napok szélsőséges árfolyammozgásai után, miközben a gazdasági vezetők válságkezelési döntései kerültek előtérbe. Az elmúlt héten nagy zuhanásokat látott a piac, a hét második felében azonban némileg sikerült visszakapaszkodni, amiben nagy szerepe volt a pénteki emelkedésnek. A Budapesti Értéktőzsde 19 500 pontról 17 000 pont alá is került, a hét végére azonban 18 000 pontig tudott visszaerősödni, amiből 300 pontot pénteken sikerült szerezni. Pénteken a befektetőket biztató és ijesztő hírek egyaránt megjelentek. (Az adósságválság összes hírét elolvashatja ide kattintva.)

Jó és rossz hírek Európában

Kedvezőtlen hír volt az eurózóna számára, hogy a várt 5,1 százalék helyett 6,9 százalékkal csökkent a görög GDP a második negyedévben. Ez azt mutatja, hogy görög adósságválság, és a kezelésére hozott kiadáscsökkentést jobban megviselte a görög gazdaságot, mint amire számítani lehetett.

Franciaország gazdasága is rossz állapotban van, a második negyedévben nem tudott növekedni. Csütörtökön a francia pénzügyminiszter bejelentette, hogy két hét múlva újabb megszorításról döntenek, hogy Franciaország tartsa a költségvetési hiány lefaragásának programját.

A csütörtöki francia bejelentés után Olaszország is megszorításokról dönthet. Péntek estére válságülést hívott össze Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök, amelyen egy újabb, 45 milliárd eurós megszorító csomagról dönthetnek. A csomag célja, hogy 2013-ra egyensúlyba kerüljön az olasz költségvetés.

Jó hír volt Európában, hogy Portugália megkapja az összesen 78 milliárd eurós mentőcsomag következő részletét, mivel az országban járó uniós bizottság elégedett volt a költségvetés rendbetételét célzó intézkedésekkel.

Péntek hajnalban, a piacok nyitása előtt az uniós tőzsdei felügyelet négy országban shortolási, vagyis az esésre játszó kereskedés tilalmát határozta el pénzügyi intézmények papírjai esetén. A lépéssel stabilizálni kívánják az elmúlt napok tőzsdei ingadozását.

Vegyes hírek a tengeren túlról

Az Egyesült Államokból is vegyes hírek érkeztek. Egyrészt az 1980-as évek óta a legrosszabb értékre csökkent a michigani fogyasztói bizalmi index, ami az ország fogyasztásának megtorpanását vetíti előre, másrészt viszont a kiskereskedelmi forgalom fél százalékos növekedést mutatott júliusban. Ennek azért van jelentősége, mert jelzi, hogy az amerikai gazdaság recesszióba fordulása még megállhat.

Az Egyesült Államok és Kína után a világ harmadik legnagyobb gazdasága, Japán azonban az eddig várthoz képes csökkentette növekedési kilátását. Az áprilisban kezdődött pénzügyi évre eddig 1,5 százalékos GDP-növekedésre számítottak, a kormány azonban 0,5 százalékra mérsékelte várakozását.

Emelkedés a piacokon

A különböző híreket alapvetően kedvezően fogadta a piac, amit a tőzsdei indexek mozgása bizonyít. A londoni FTSE 100 3, a francia CAC 40 4, a német DAX 3,5, az olasz FTSE MIB 4 százalékkal emelkedett pénteken. A New York-i tőzsdemutatók szintén emelkedést mutattak, péntek este fél hétkor 1-1,5 százalékos pluszban jártak.

A BUX lendületes kezdés után zárásra 1,6 százalékos emelkedést tudott elérni. A vezető papírok közül az OTP árfolyama nem változott, a Molé azonban 1,5 százalékkal növekedni tudott. A forint erősödött pénteken mindhárom kulcsdevizával szemben. Az euróval és dollárral szemben szerény, a svájci frankkal szemben azonban tekintélyes emelkedést mutatott a hazai fizetőeszköz. A frank délelőtt 257 forint közelében is járt, néhány órával később azonban már 250 forint alá esett, este fél hétre pedig 248,9 forintra került. Az euró árfolyama 274 forintról 272,8, a dollár 193 forintról 191,7 forintra mérséklődött.