Banki vezetők szerint nem egyértelmű a végtörlesztési törvényjavaslat

Vágólapra másolva!
Nem fogalmaz egyértelműen a végtörlesztésről szóló pénteken benyújtott törvényjavaslat, ezért a bankoknak sem tiszta, hogy milyen kötelezettségek hárulnak rájuk - mondták el az [origo] megkeresésére banki források. A 60 napos ügyintézési határidőt tarthatónak vélik a megkérdezett banki vezetők.
Vágólapra másolva!

A Rogán Antal által beterjesztett törvényjavaslat több pontban részletezi a kedvezményes árfolyamon történő végtörlesztés lehetőségének kritériumait, valamint előírja, hogy a pénzügyi intézmény köteles az "igénybejelentéstől számított 60 napon belül a szerződés végtörlesztésre irányuló lezárását előkészíteni".

Az [origo] által megkeresett, de a nevük elhallgatását kérő banki vezetők szerint nem egyértelmű, hogy mit kell érteni a "lezárás előkészítése" alatt. Ettől függetlenül a jelenlegi magyar banki gyakorlatba belefér az, hogy egy hitelkérelmet 60 napon belül elbíráljanak, és az ügyfél meg is kapja a hitelét, normális esetben ezt 3-4 hét alatt meg tudják a bankok oldani. "Persze az is számít, hogy mennyire lesz tömeges a hiteligénylés" - tette hozzá az egyik banki vezető.

Az [origo] által megkeresett banki vezetők szerint az időkorlát nehezen értelmezhető, és egyelőre nem világos, hogy kire milyen kötelezettségeket ró. Mint egyikük fogalmazott, az jogos szempont, hogy a végtörlesztés lebonyolítására adott időt megpróbálja behatárolni a kormány, ellenkező esetben ugyanis a lehetőség visszaélésre adhatna okot. (Valaki beadná a az igényt, majd szándékosan húzná az időt, és hosszú hónapokig nem fizetne semmit a banknak.)