Csak félig tartják meg az uniós válságcsúcsot

Vágólapra másolva!
Nem ülnek össze szerdán az EU-csúcs előtt az uniós pénzügyminiszterek, mert " még nem véglegesítették az ülés kérdéseit". Elemzők szerint a halasztás hátterében lehet az is, hogy egyes országok, például az Egyesült Királyság nem hajlandó olyan kérdésekről tárgyalni, amelyek későbbi intézkedések alapjai lehetnek.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió tagállamainak pénzügyminiszterei (Ecofin) nem tartanak megbeszélést szerdán az Európai Tanács találkozója előtt, az euróövezeti országok pénzügyminiszterei (Eurogroup) azonban a korábbi menetrend szerint üléseznek majd - mondta Herman van Rompuynek, az Európai Tanács elnökének szóvivője kedd délután Brüsszelben.

A szóvivő tájékoztatása szerint a találkozót azért halasztották el, mert még nem véglegesítették az ülés kérdéseit. Hangsúlyozta, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek, ahogy az európai tagállamok vezetői is, a korábban elfogadott menetrend szerint találkoznak szerdán.

Az Ecofin későbbi időpontban ülésezhet - tette hozzá. A szóvivő elmondta: a pénzügyminiszterek később is találkozhatnak annak érdekében, hogy kidolgozzák a szerdai találkozón elfogadott intézkedések részleteit. "Nincsenek tervek újabb csúcstalálkozóra" - tette hozzá.

Az Európai Unió tagállamainak vezetőit tömörítő Európai Tanács szerda késő délután ülésezik, és döntést hozhat az euróövezeti adósságválság átfogó megoldásáról.

Elemzők szerint a halasztás oka lehet az is, hogy az euróövezeten kívüli uniós tagállamok, különösen az Egyesült Királyság nem kívánnak előzetesen hozzájárulni olyan intézkedésekhez, amelyek később még tárgyalások alapját képezik.