Vágólapra másolva!
Lukasz Papademoszt választhatják meg az átmeneti görög kormány vezetőjének az amerikai Wall Street Journal szerint. A korábban az Európai Központi Bank alelnöki posztját is betöltő Papademosz feladata az uniós mentőcsomag ratifikálásának elérése lenne, valamint a felkészülés egy februári előrehozott választásra.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem született meg a megegyezés, de a hatalmon lévő görög kormány és az ellenzék képviselői is arról beszéltek hétfőn, hogy Lukasz Papademosz vezetheti a formálódó nemzeti egységkormányt - írja az amerikai Wall Street Journal gazdasági napilap internetes kiadása. Az újság szerint akár már hétfőn bejelenthetik, hogy Papademoszt jelölik az átmeneti kormány élére. Őt magát még hétfőn Athénba várták.

A görög parlament két legnagyobb pártja vasárnap állapodott meg arról, hogy átmeneti kormányt alakítanak, amelynek feladata a Görögországnak megítélt 130 milliárd eurós európai mentőcsomag bevezetése, valamint a felkészülés az előrehozott görög választások megtartására. A Reuters hírügynökség úgy tudja, hogy az előrehozott választásokat február 16-án tarthatják meg Görögországban.

A közgazdász Lukasz Papademosz korábban a görög jegybank elnökeként, valamint az Európai Központi Bank alelnökeként is dolgozott. A kormánypárt PASZOK egyik képviselője szerint a pártban még mindig vannak olyan hangok, amelyek politikust akarnak látni a miniszterelnöki székben, miközben az ellenzéki Új Demokrácia olyan személynek örülne, aki nem köthető párthoz, vagyis "az egyezség még nincs közel".

Bár Papademosz hivatalba lépése egyelőre nem biztos, de valószínűsíthető, hogy a tervezett görög népszavazást többször is elutasító pénzügyminiszter, Evangelosz Venizelosz marad a posztján. A kormánypárt egyik képviselője szerint fontos, hogy ugyanaz a személy folytassa a tárgyalásokat az Európai Unióval, aki elkezdte. Venizelosz neve a Wall Street Journal szerint állítólag lehetséges miniszterelnökként is felmerült, akárcsak az Új Demokrácia néhány képviselőjéé is. A Reuters beszámolója szerint Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök hétfőn tárgyalt Angela Merkel német kancellárral, aki jónak tartotta az átmeneti kormány ötletét. Hétfőn este még telefonos megbeszélést folytat a két vezető görög párt vezetője, Jeórjiosz Papandreu, valamint Antonisz Szamarasz, a Wall Street Journal szerint ezeken az egyeztetéseken dőlhet el a görög átmeneti kormány vezetőjének személye.