Meglesz a jogalap a Mal Zrt. államosítására

Vágólapra másolva!
Olyan zárószavazás előtti módosító indítványt nyújtott be csütörtökön Salamon László KDNP-s képviselő, amely többek között lehetővé tenné a vörösiszap-katasztrófáért felelős Magyar Alumínium (Mal) Zrt. részleges vagy teljes államosítását, amennyiben a vállalat nem tudja kifizetni a rá kirótt - egyelőre nem jogerős - 135 milliárd forintos bírságot.
Vágólapra másolva!

A parlament honlapján olvasható indítványt Salamon az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság elnökeként nyújtotta be, ahhoz a törvényjavaslathoz, amely több jogszabályt, így például a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló és a gazdasági társaságokról szóló törvényt módosítaná.

Salamon László módosítójában az áll, hogy a törvény egy teljesen új paragrafussal egészül ki. Ennek értelmében a kormány nyilvános határozatában engedélyezheti, hogy az állam "a veszélyhelyzet kihirdetését megalapozó eseménnyel összefüggésben jogerősen kiszabott és határidőben meg nem fizetett környezetvédelmi bírságból eredő követelés vagy annak egy része ellenében (...) a bírság megfizetésére köteles gazdasági társaságban részesedéssel rendelkezőkkel való megállapodással a gazdasági társaságban való részesedést megtestesítő részvényt vagy üzletrészt szerezzen".

Az állami tulajdonszerzésnek két feltételt szabna a javaslat: azt, hogy bírság a pénzbeli teljesítése nem vagy csak részben lehetséges, és azt, hogy a tulajdonszerzésre a követelés összegét meghaladó vagyoni hátrány megakadályozása érdekében vagy kiemelt nemzetgazdasági érdekből kerül sor.

Ha az országgyűlés megszavazza a módosítót, többek között lehetségessé válik a Mal Zrt. államosítása. A cégé az az Ajka melletti vörösiszap-tározó, amelynek egyik fala 2010 tavaszán átszakadt, vörösiszappal árasztva el Kolontár és Devecser egy részét, több ember halálát okozva. A cégre a katasztrófa miatt idén szeptemberben 135,140 milliárd forintos bírságot rótt ki a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, azzal az indokkal, hogy ilyen mértékű és kiterjedésű környezeti kárra még nem volt példa Magyarországon. A döntés egyelőre nem jogerős, mivel a Mal fellebbezett.

A Mal egymilliárdos veszteséggel zárta a tavalyi évet, ebben már jelentős hatása volt a katasztrófa során kiesett bevételnek és a szükséges ráfordításoknak. A társaság mérlegfőösszege 28,5 milliárd forint, kevesebb, mint negyede a büntetés összegének. A várható bírságra korábban 140 millió forintot tett félre.