Áprilistól a fejlesztési miniszter ellenőrzi a közbeszerzéseket

Vágólapra másolva!
A jövő hónap elejétől a nemzeti fejlesztési miniszter ellenőrzi a költségvetési szervezetek, a többségi állami tulajdonú vállalatok és a közalapítványok közbeszerzéseit, továbbá a közbeszerzések nélkül kötött 50 millió forintot elérő szerződéseket - derül ki a Magyar Közlönyben közzétett kormányrendeletből.
Vágólapra másolva!

A Magyar Közlöny legfrissebb számában közzétett, 46/2011-es kormányrendelet szerint áprilistól a nemzeti fejlesztési miniszter vizsgálja meg a közbeszerzések indokoltságát, ellenőrzi az eljárásokat, valamint az 50 millió forintot meghaladó, közbeszerzés nélkül megkötött szerződéseket.

Ez a jogkör a kormány irányítása alá tartozó költségvetési szervek, a többségi állami tulajdonban álló gazdálkodó szervezetek, valamint a kormány közalapítványainak beszerzései esetén illetik meg. A miniszter az őt megillető döntési jogkört átruházhatja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikai államtitkárára.

A miniszter széles körű jogosítványt kap azzal, hogy ezek a szervek a közbeszerzéseik megkezdése előtt a nemzeti fejlesztési miniszter hozzájárulását kötelesek kérni. A miniszter az ajánlattételt jóváhagyhatja, módosítást javasolhat, illetve megtagadhatja a hozzájárulást az eljáráshoz. Ebben az esetben a közbeszerzési eljárás nem kezdhető meg. A nemzeti fejlesztési miniszter ezen túl jogosult bármely közbeszerzési eljárásba, az eljárás bármely szakaszában megfigyelőt delegálni.

A költségvetési szervezeteknek, a többségi állami tulajdonú vállalatoknak és a közalapítványoknak az általuk megkötni, vagy módosítani tervezett, a nettó ötvenmillió forintot elérő szerződéseknél az NFM jóváhagyását meg kell kérniük. Ennek hányában az adott szerződést nem lehet megkötni.