Újraindulhat a koroncói konzervüzem, negyven ember kaphat munkát

Vágólapra másolva!
Várhatóan újra elindul a termelés a három éve felszámolás alá került koroncói konzervüzemben. Ha sikerül működésbe állítani az üzemet, akkor közel negyven embernek adhat állandó munkát a gyár a kisalföldi térségben.
Vágólapra másolva!

A több mint száz tagot tömörítő Arrabona Tész Értékesítő Szövetekezet 2009 májusában vette bérbe a 2007-ben felszámolás alá kerülő koroncói konzervüzemet, hogy gyümölcstárolásra és a félkész termékek előkészítésére használja, majd a múlt év végén, uniós támogatás segítségével megvette a gyárat. A szövetkezet hosszú távú terveiben szerepel konzervgyár beindítása - írja a Kisalföld Bagoly László, a szövetkezet elnökére hivatkozva.

A koroncói telephelyről tavaly a megvásárolt gyümölcsöt friss értékesítésre adták el, részben "pulp" formában (hűtött, nyers gyümölcslé). A feldolgozóüzemet a szervezet cégcsoportjának egy különálló cége hasznosítaná.

Egyelőre azért nem lehet százszázalékosan kijelenteni, hogy idén újraindul a konzervgyártás, mert a pénzügyi hátteret most szervezik. A fő konzervipari termékcsoport a június 15-én induló szezonban a meggy lehet, a tagok által termelt egyéb gyümölcsök közül, a piaci igények és lehetőségek függvényében választják ki a többit. Amennyiben sikerül beindítani a termelést, optimális esetben 30-40 állandó és 150 körüli létszámú idénymunkásra lesz szükség évente a koroncói üzemben. Az Arrabona tervezi a zöldségvonal újraindítását is, az alapkoncepció szerint olyan környékbeli termelői csoportokkal, tészekkel együttműködve, amelyek a rábaközi zöldségtermesztést meg tudnák újítani.