Kevesebb a hamis bankjegy, mint tavaly

forint, pénz, bankjegy, kamat, hozam, kifizetés, reálhozam
Vágólapra másolva!
Az év első negyedében több mint negyedével csökkent a bevont hamis bankjegyek aránya a tavalyihoz képest - derül ki a Magyar Nemzeti Bank jelentéséből. A legtöbben az 5, a 10 és a 20 ezres bankókat hamisítják. Hamisított külföldi bankjegyek alig bukkannak fel Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Az év első három hónapjában tovább folytatódott a forintbankjegy-hamisítványok számának az előző negyedévben kezdődött csökkenése. Az év kezdete óta 873 darab hamis bankjegyet vontak ki a forgalomból, mintegy 28 százalékkal kevesebbet az előző negyedévinél (1186 darab) - derül ki a jegybank negyedéves jelentéséből.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján közzétett jelentés szerint a hamis külföldi bankjegyek előfordulása továbbra sem jelentős, a jegybank szakértői 347 darab, különböző valutahamisítványt vizsgáltak az első negyedévben, ezen belül a hamis euróbankjegyek száma 261 darab volt. A forintbankjegy-hamisítás továbbra is a három legmagasabb címletre (5, 10 és 20 ezres) irányul, ezek teszik ki a lefoglalt hamisítványok 88 százalékát.

A hamisítványok számának csökkenésében jelentős szerepe volt a rendőrség és a jegybank szoros együttműködésének, amelynek eredményeként tavaly év végén felszámoltak egy 10 000 forintos hamisítványokra specializálódott műhelyt. A hamisítványokon az utóbbi években a korábbiaknál nagyobb arányban imitálták azokat a biztonsági elemeket, amelyek a pénztárakban elterjedten használatos UV-lámpák segítségével UV-A fényben ellenőrizhetők. Az MNB ezért nagy súlyt fektet a bankjegyismeretek és a korszerűbb segédeszközzel, az ún. UV-A/C típusú lámpával történő bankjegy-ellenőrzési módszer terjesztésére.