Még mindig jó befektetés az arany?

Vágólapra másolva!
Hosszú távon nagyon sok elemzés az arany árának emelkedését várja, de kisbefektetőknek csak akkor érdemes beszállniuk, ha tényleg ki tudják várni a nagyobb trendeket. Az elmúlt hetek és hónapok csúcsai miatt ugyanis ellepték a spekulánsok a piacot, ami nagyobb esésekhez is vezethet, ráadásul a rövid távú nyereséget a forint erősödőse is ellensúlyozhatja. Aki tíz éve vett aranyat, busásan keresett, aki januárban szállt be, forintban eddig vesztett rajta.
Vágólapra másolva!

"Évekkel ezelőtt, még a válság kitörése előtt magyar részvényeket, állampapírokat vettem, és bankbetétem volt, alig másfél millió forint értékben. Nem voltam elég bátor az aranyhoz. Pedig jobban jártam volna. Ma már azért nem veszek, mert mindenki csúcsokról írt mostanában, ott pedig nem szerencsés beszállni" - mondta egy negyvenhez közelítő családapa az [origo]-nak az aranyba való befektetésről.

Spekulánsok a porondon

A május eleji áremelkedés, amelynek eredményeként unciánként 1570 dollár fölé drágult az arany, elsősorban az amerikai gazdaság kiábrándító teljesítményével volt magyarázható. Azóta némileg mérséklődött az árfolyam, kedden magyar idő szerint késő este unciánként 1480 dollár körüli szinten mozgott a jegyzés. Az amerikai elemzők által előrejelzések szerint az árcsökkenés rövid távon maradhat fenn, ám utána újabb lendületet vehet az árfolyam. Vannak azonban olyanok is, akik nem bíznak az aranyárfolyam emelkedésében. Elek Péter, a Dialóg Alapkezelő befektetési igazgatója szerint a piaci szereplők, elsősorban a rövid távú nyereségre hajtó spekulánsok lufit fújtak az aranypiacon, amely ha kipukkad, sokaknak fájdalmas veszteséget okozhat.

A jelek szerint nem bízik az aranyban Soros György sem, a Wall Street Jorunal május elején megjelent cikke szerint a magyar származású amerikai üzletember kezében lévő befektetési alap, a Soros Fund ugyanis május elején arany- és ezüsteladásokba kezdett, ami szerepet játszhatott abban, hogy azóta csökkent a két nemesfém árfolyama a nemzetközi piacokon. "Hiába biztonságos befektetés és értékőrző, az arany olyan mértékű áremelkedésre volt képes az utóbbi időben, hogy spekulatív eszköznek is lehet tekinteni" - mondta Saághy Pál, az Equilor szakértője.

Sok múlik a forinton

"Az arany elsősorban akkor jó, amikor 'háborút' vársz, és 'háború' lesz. Ez azt jelenti, ha a nemzetközi pénzpiacokon eladási hullám várható, és esni fognak az árfolyamok, akkor rendszerint az aranyba menekülnek a befektetők, ami felhajtja az árat. Ilyen esetben jó célpont lehet az arany, de kiegyensúlyozott piaci környezetben már kevésbé" - mondta Elek. A szakértő még hozzátette: "ha a magyar kisbefektetők szemszögéből nézzük a dolgot, akkor nem túl kedvező a kép, mert az arany idei drágulását jóformán elvitte a forint erősödése." Az év elején valamivel 1400 dollár felett járt az arany árfolyama a Magyar Nemzeti Bank középárfolyama szerint, vagyis akkor több mint 292 ezer forintot ért. Május első hetében ugyan az arany jegyzése jóval magasabban volt, 1540-1570 dollár körüli csúcsszint körül járt, de a dollár árfolyama közben 178 forintra esett, így az arany végül 274 ezer forintot ért, tehát veszteség keletkezett ezen az időtávon.

Forrás: [origo]
Az aranyár alakulása az elmúlt tíz évben

Hosszabb intervallumot tekintve azonban sokkal vonzóbb mutatókkal rendelkezik az arany. "Bár befektetésnél a múlttal előhozakodni nem mindig szerencsés, ha az aranyat akarjuk népszerűsíteni, akkor beszédes, hogy 2000-ben még 260-270 dollár körül is járt az unciánkénti ár, míg április végén, május elején 1500 dollár feletti csúcsot ért el. Ez mindenképpen atraktív hozamnak tűnik" - mondta az [origo]-nak Nagy Attila, a lakossági aranyértékesítésben utazó SolarGold cégvezetője, és hozzátette: Az elmúlt egy év során dollárban mérve bő 30, svájci frankban 10, euróban pedig több mint 15 százalékot hozott az arany. (A 2000 októberében egy uncia arany ára 260 dollár volt, akkor az amerikai deviza 300 forint felett mozgott, azaz 78 ezer forint volt az ár. Ez mára 274 ezer forintra emelkedett, ami 3,5-szeres emelkedést jelent nominális értéken.)

"Azért fontos különbséget tenni a devizák között, mivel aki Magyarországon fizikai, azaz 'hazavihető' aranyat vesz, annak euróban érdemes számolnia, mert az európai piacokon euróban kereskednek a nemesfémmel. Lehetne ugyan a dolláralapú távol-keleti vagy tengerentúli piacokon is kereskedni, de ez megdrágítaná az ügyletet. Az aranykereskedelem Magyarországon még gyerekcipőben jár, annak ellenére, hogy 2004 óta lehet áfa- és vámmentesen vásárolni aranyat, még mindig fejlődik a piac, de egyre többen keresik" - mondta Nagy Attila.

Kedvező kilátások

Bár az elmúlt két hétben közel 100 dollárral csökkent az arany árfolyama a nemzetközi piacon, a május elején beállított új árcsúcs után megjelent prognózisok aranydrágulást vetítenek előre. A GFMS nemesfém-, színesfém- és acélipari tanácsadó cég elnöke, Philip Klapwijk péládul az AFP hírügynökség szerint azt mondta: A kilátások kedvezőek az aranypiacon, a befektetői és ékszeripari kereslet miatt az árfolyam idén átlépheti az 1600 dolláros küszöböt. A cégvezető azt is hozzátette, hogy az arany ára csak nominális csúcsot ért el, 1980-ban ugyanis 850 dollárba került egy uncia, ami 2010-ben 2248 dolláros árnak felelne meg.

Nagy Attila elmondta azt is, az aranyárra vonatkozóan jelennek meg irreális, akár 5000 dolláros unciánkénti árfolyamot vizionáló prognózisok, amelyek várhatóan nem valósulnak meg, de szerinte hosszú távon még mindig javasolható az aranyvásárlás. "Amellett, hogy a világon szinte bárhol beváltható, értékőrző befektetésnek számít, még vonzóbbá teheti, hogy Kína ezermilliárd dollárt tervez aranyvásárlásra fordítani, ami áremelkedést generálhat. Ráadásul a piaci pletykák szerint a kínai kormány az állami felvásárláson felül azt javasolja majd az embereknek, hogy mindenki vásároljon egy gramm aranyat, mert az biztos befektetés. Ezzel Kína Németországot követné az aranytartalékok felhalmozásában, ahol 3400 tonna arany áll rendelkezésre" - mondta Nagy Attila. "A másik fontos tényező, hogy egyre drágább felszínre hozni az aranyat, és előbb-utóbb kimerül a készlet, ami szintén árfelhajtó tényező lehet" - mondta Nagy Attila. Saághy Pál, az Equilor szakembere azonban nem ért egyet azokkal prognózisokkal, melyek szerint az aranykészlet esetleges kimerülésétől való félelem jelentősen felhajtja az árat. "A fosszilis energiahordozókat elégetjük, vagyis eltűnnek, miközben az aranyat újra felhasználják a piacon. Ez a tényező ellensúlyozhatja a szűk kínálattól való félelmet - tette hozzá.

Saághy Pál szerint más oldalról támogatást kaphat az arany, amelynek drágulását az elmúlt időszakban segítette, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a válság kedvezőtlen hatásait ellensúlyozandó működteti az úgynevezett "pénznyomdát", vagyis nyomja a pénzt a piacokra. A szakember azt is elmondta: rövid távon a május elején elért csúcs miatti korrekció, vagyis az árcsökkenés várható volt, de hosszú távon jó célpont is lehet az arany. Az arany mellett szól Saághy szerint, hogy a fejlett országok jegybankjai várhatóan fokozatosan növelni fogják az aranykészleteiket az infláció emelkedésével párhuzamosan. "A távol-keleti országokban a magánszemélyek kereslete szintén komoly árfelhajtó tényező lehet, mert ezekben az államokban negatív a reálkamat, vagyis a magas infláció miatt a bankbetétek nem produkálnak valós nyereséget, és ezért az emberek a biztos aranyat választják. Saághy hozzátette, ugyanakkor a folyamat ellen az érintett országok kamatemelésekkel küzdhetnek, és ha elég magasra viszik a kamatot, az áresést okozhat az aranypiacon, ez pedig kockázatot jelent az aranyat választó befektetőknek.