Az OTP-hitelesek több mint tizede számít már problémás ügyfélnek

Vágólapra másolva!
Az OTP Bank arra számít, hogy a kormány által felvázolt költségvetési pálya tartható lesz az idén, az export által vezérelt gazdasági növekedés pedig 3 százalékos lesz. A bank profitja nőtt, tizenegy százalék fölé emelkedett viszont a problémás hitelek aránya.
Vágólapra másolva!

A magyar gazdaság három százalékos növekedésére számít idén az OTP Bank - mondta Bencsik László, a bank vezérigazgató-helyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján. Bencsik László biztatónak nevezte a gazdasági növekedés megindulását. Közölte, az OTP megnyugtatónak tartja a költségvetési folyamatokat is, "a költségvetés a kormány által kitűzött pályán halad".

Hozzátette, a bank várakozásai szerint az idén is erős lesz az ország exportteljesítménye, az export lesz a növekedés alapja, a belső fogyasztás viszont csak a második félévtől, kedvezőtlen esetben csak a jövő évtől nőhet.

Arra a szerdai hírre, amely szerint a kormány a Bankszövetséggel a devizahiteleseknek nyújtandó segítségről folytatott tárgyalások során 160 forintos svájcifrank-árfolyamon történő árfolyamrögzítést javasolt, Bencsik László nem kívánt reagálni, mondván, az egyeztetések még tartanak ebben a kérdésben.

Bencsik a sajtótájékoztatón bejelentette, az OTP Csoport 37,2 milliárd forintos eredményt ért el 2011 első negyedévében, a banki különadó nélkül ugyanez a szám 44 milliárd lenne. Az eredmény 2010 utolsó negyedévéhez képest 38 százalékkal emelkedett, ez jórészt szezonális okokkal magyarázható, de éves szinten, tehát 2011 első három hónapjához képest is négyszázalékos a javulás - mondta a vezérigazgató-helyettes.

A 90 napon túl hátralékos hitelek aránya csoportszinten elérte a 15 százalékot, nagyobb ütemben emelkedve, mint 2010 utolsó negyedévében.

A magyar OTP Banknál 11,2 százalék a 90 napon túl nemfizető kölcsönök aránya, egy évvel ezelőtt ez az arány még csak 8,4 százalék volt.

A bank hitelállományának változásáról Bencsik László kiemelte, hogy egy év alatt 4 százalékkal nőtt a vállalati hitelek állománya. A hitelezési aktivitásra vonatkozó kérdésre azt mondta, ahhoz, hogy a lakossági hitelezés beindulhasson, mindenekelőtt a fogyasztás növekedése lenne szükséges.

Növekedett a külföldi csoporttagok hozzájárulásának részesedése az OTP-profithoz, a magyarországiaké pedig csökkent, ennek oka részben a bankadó. A külföldi leánybankok közül Bencsik az orosz és a bolgár teljesítményét nevezte a legjobbnak.