A sikeres olasz kötvénykibocsátás nyugtatta meg kicsit a piacot

Vágólapra másolva!
Sikeres kötvénykibocsátásán van túl Olaszország, összesen 4,999 milliárd euró értékben adtak el államkötvényeket. A piac elégségesnek ítélte meg a csütörtöki aukciót, korábban több hitelminősítő is úgy fogalmazott, hogy Olaszország problémái az euróövezet felbomlásához vezethetnek.
Vágólapra másolva!

Sikeres aukció keretében összesen 4,999 milliárd euró értékben bocsátott ki államkötvényt csütörtökön az olasz államkincstár. A kincstár 1,25 milliárd értékben, 4,93 százalékos hozam mellett adott el 2016. áprilisi lejáratú papírokat, 763 millió euró értékben, 4,93 százalékos hozam mellett értékesített 2017. februári lejáratú államkötvényeket.

Tizenkét év lejáratú papírokat 1,273 milliárd euró értékben adott el, 5,64 százalékos hozammal. Végül 2026. márciusi lejárattal, 5,90 százalékos hozam mellett 1,716 milliárd eurónyi államkötvényt értékesített.

Az ötéves papírok hozama több mint egy százalékponttal ugrott meg: a júniusi aukción 3,90 százalékos hozam mellett tudott ilyen kötvényt értékesíteni az államkincstár.

A piac által elégségesnek ítélt aukció hatására az olasz állampapírok iránymutató biztosítási díja, az öt év lejáratú kötvények CDS-árazása 8 bázisponttal 274 bázispontra csökkent.

Aggodalmak Olaszország körül

Európa legnagyobb hitelminősítője, a Fitch szerint Olaszország jó úton jár az idei államháztartási hiánycél teljesítése felé, a héten bejelentett pótlólagos intézkedések megerősítik a 2014-re kitűzött egyensúlyi költségvetési cél hitelességét. A cég saját előrejelzése szerint az olasz államháztartási hiány az idén a hazai össztermék 3,9 százalékára csökken, a kamatfizetési kötelezettségek nélkül számolt, elsődleges egyenleg pedig 0,9 százalékos többletben lesz.

Más nagy londoni hitelminősítők ugyanakkor nem ennyire derűlátók, többnek a véleménye szerint Olaszország problémái az euróövezet összeomlását is okozhatják. A Capital Economics Olaszországról kiadott elemzésében egyenesen úgy fogalmazott, hogy Olaszország "az euróövezet ketyegő időzített bombája".

A cég szerint a jelenlegi gyenge növekedési környezetben az olasz kormánynak 7 százalékhoz közeli elsődleges államháztartási többleteket kellene produkálnia csak ahhoz, hogy az államadósság-ráta az olasz GDP-érték 100 százalékára csökkenjen hosszú távon.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) szerint Olaszország gazdasága gyakorlatilag leállt, az olasz exportot pedig alapvetően versenyképtelenné teszi az erős euró. A CEBR szerint a versenyképesség megteremtéséhez Olaszországban 19 százalékkal kellene visszafogni a fogyasztást, és az egyre emelkedő hozamok miatt pedig most már "az olasz adóssághelyzet is közel jár ahhoz, hogy fenntarthatatlanná váljon".