Támogatja a kormány a pornóadót

Vágólapra másolva!
Jöjjön a pornóadó, minimum a felére csökkenjen a regisztrációs adó, és a dolgozók könnyebben kapjanak a munkaadójuktól kölcsön a végtörlesztéshez, így gondolja a kormány az általa támogatott adómódosító indítványok alapján.
Vágólapra másolva!

Szűnjön meg az eva, jöjjön a 25 százalékos pornóadó, a bioetanol literje után 70 forintra emelkedjen a jövedéki adó, azonban a regisztrációs adó jelentősen csökkenjen - ezt az álláspontot képviseli a kormány, amely benyújtotta azoknak az adómódosítóknak a listáját, amelyeket elfogadásra javasol a hétfői parlamenti szavazáskor. Már amennyiben lesz szavazás, mert, mint az [origo] beszámolt róla, az sem kizárt, hogy egy héttel elhalasztják a voksolást, függően attól, hogy a Fidesz-frakció hétfő délelőtti ülésén sikerül-e dőlőre jutni több vitás kérdésben.

Az egyik ilyen vitás ügy épp az eva sorsa. A pénteken benyújtott dokumentum szerint a kabinet az eltörlését propagálja, de a kormánypárti képviselők még közbeszólhatnak.

A listában nagy meglepetések nincsenek, de összességében egy komplett mini-adócsomagot lehetne összeállítani a kormány által támogatott indítványokból. A kormány szinte egy az egyben támogatja azokat a szerdán beadott, második körös indítványokat, amelyeket a parlament költségvetési és számvevőszéki bizottsága jegyez. Ezek részletesen szabályozzák, mennyi kompenzációt ad és mit vár el az állam a cégektől a béremelésért cserébe. A kommunális adó nőhet, de nem adnak nagy szabadságot a helyi önkormányzatoknak egyéb esetekben az adóztatáshoz. A chipsadónál bővítik a közteher-sújtotta termékek körét, bizonyos állami autók után pedig nem kellene kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötni. A javaslatokról részletesen itt olvashat.

A kormány a kormánypárti képviselőktől jött első körös módosítók között azonban jobban válogatott. Így elfogadásra javasolja a kabinet azt, hogy a bioetanol literje után a mostani 40 forintról 70 forintra nőjön a jövedéki adó, a cégautóadó a kormány eredeti szándékával szemben mégiscsak maradjon meg negyedévente fizetendő adónak, a nem főállású vállalkozók egészségügyi szolgáltatási járuléka a mostani 5100 forintról 6390 forintra ugorjon havonta. A kabinet szívesen beépítené a 2012-es adócsomagba, hogy a kedvezményes adózású béren kívüli juttatások (például a Széchenyi Pihenő Kártyára utalt legfeljebb 500 ezer forint, vagy a helyi utazási bérlet) után 10 százalékos egészségügyi hozzájárulás jöjjön. Papcsák Ferenc javaslatát megszívlelve emelkedne több bírósági eljárási, fellebbezési illeték (például a munkaügyi pereké is tízezer forintra), Pálffy István ötletét a szexuális segédeszközökre, pornográf tartalmú újságokra, dvd-kre, más adathordozókra, erotikus tartalmú telefonszolgáltatásokra kivetendő 25 százalékos adót szintén jónak tartja a kabinet.

A kabinet azzal kívánja ösztönözni a munkaadókat, hogy segítsenek a végtörleszteni kívánó dolgozóiknak, hogy a nekik adott kamatmentes kölcsön vagy vissza nem térítendő támogatás adómentes lesz. Rogán Antal a mai felére-egyötödére csökkentené a regisztrációsadót. A kormány ezt is befogadná, holott még egy hónapja sincs, hogy a kabinet emelni szerette volna az adótételeket abból a célból, hogy az adóbevétel 20 százalékkal nőjön.