Bod Péter Ákos: Óriási a belső bizonytalanság

Vágólapra másolva!
A magyar gazdaságpolitikai kormányzás kiszámíthatatlansága okozza a kockázatok jelentős részét, véli Bod Péter Ákos. A volt jegybankelnök az Infórádiónak azt mondta, óriási belső bizonytalanság van, ami személyekhez is kötődik, ezért a kormányfőnek rendet kellene teremteni ahhoz, hogy bármilyen irányt is vesz a gazdaságpolitika, az hitelessé váljon.
Vágólapra másolva!

A hét elején dőlhet el, miként kezelik a piacok a Nemzetközi Valutaalapról szóló magyar kormányzati bejelentéseket, nyilatkozatokat - mondta az Infórádióban Bod Péter Ákos. A közgazdász, egyetemi tanár úgy vélte, a kormánynak van valamilyen szándéka, de "ez nem biztos, hogy ebben a formában megvalósítható".

Elképzelhető szerinte, hogy a hitelezők úgy vélik, a kabinet belátta, szükség van valamilyen védőhálóra. De az is lehet a bejelentés olvasata, hogy a kormány úgy látja, hogy a helyzet rosszabb, és már nem bízik abban, hogy a következő év konszolidált lesz - mondta a ReggelInfó című műsorban Bod Péter Ákos.

Szerinte egyértelműen nem csak a külső tényezők jelentenek kockázatokat a magyar gazdaságra. Bizonytalansági tényezőnek tartják magát a kormányt is, mivel sok programot indított el.

A volt jegybankelnök úgy véli, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter személye és hitelessége is kulcskérdés a következő időszakban. Mint fogalmazott, újabb irányvételek és kanyarok jönnek, "ezek pedig követhetetlenek". Óriási belső bizonytalanság is van, ami személyekhez is kötődik, ezért a kormányfőnek rendet kellene teremtenie ahhoz, hogy bármilyen irányt is vesz a gazdaságpolitika, az hitelessé váljon - fejtette ki.

Az IMF-fel folytatott újabb magyar tárgyalásokról írott cikkeinket itt olvashatja.