Az egyik londoni befektetési bankcsoport szerint a korábban várt 1,6 százlékos növekedés helyett 0,2 százalékos GDP-visszaesésre lehet készülni az euróövezetben 2012-ben. Elemzők úgy vélik: a magyar gazdaság jövőre a legjobb esetben is zéró körüli növekedést produkálhat.

Az euróövezet várhatóan az egész jövő évet recesszióban tölti, és ennek "sokkját" megsínylik a kelet-közép-európai gazdaságok is - jósolták szerdai helyzetértékeléseikben londoni elemzők. A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital átfogó negyedéves előrejelzésében közölte, hogy a cég az előző prognózisában szereplő 1,6 százalékos növekedés helyett most már 0,2 százalékos euróövezeti GDP-visszaesést vár 2012-ben.

A magyarországi kilátásokról a Barclays Capital elemzői úgy vélekednek, hogy a magyar gazdaság jövőre "a legjobb esetben zéró körüli" növekedést produkál: a prognózishoz fűzött táblázatos előrejelzésben 0,1 százalékos magyar GDP-emelkedés szerepel 2012 egészére. Egy másik nagy londoni elemzőcsoport, a Capital Economics szintén szerdán ismertetett jövő évi előrejelzésében azonban 1,5 százalékos magyar gazdasági visszaesést jósol a jövő évre, és Csehországban is 0,8, Romániában pedig 0,5 százalékos GDP-csökkenést valószínűsít.

A Capital Economics felzárkózó térségi közgazdászai szerint az euróövezeti viharok Kelet-Közép-Európa jelentős térségeit sodorják recesszióba 2012-ben. A ház szerint az euróválság járványa három csatornán át fertőzheti meg az európai felzárkózó gazdaságokat. Az egyik a kereskedelem: erre Közép-Európa legnyitottabb gazdaságai érzékenyek, mindenekelőtt Magyarország, Csehország és Szlovákia.

A másik "járványtényező" a tőkebeáramlás gyengülése, amely Törökországot teszi különösen sebezhetővé. A harmadik, és potenciálisan a legveszélyesebb "járványközvetítő" a bankszektor, ezen belül is különösen az, ha a nyugat-európai anyabankok visszafogják keleti érdekeltségeik rövid távú finanszírozását. A cég londoni elemzői szerint ez a kockázat leginkább Magyarországot, Horvátországot, Ukrajnát és Bulgáriát érinti.

Erre a problémára a Barclays Capital felzárkózó piaci közgazdászai is felhívták a figyelmet szerdai térségi prognózisukban. A ház szerint az amerikai Lehman Brothers nagybank csődje után kidolgozott Bécsi Kezdeményezés alapján - amelyben a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknak (EBRD) és az IMF-nek kulcsszerepe volt - a nyugat-európai bankok kötelezettséget vállaltak kelet-európai érdekeltségeik finanszírozásának fenntartására, ám úgy tűnik, hogy a legutóbbi szabályozói lépések ennek ellenkezőjére ösztönzik a tulajdonos bankokat. A cég londoni elemzői szerint erre példa az osztrák bankfelügyeleti hatóság minap bejelentett új szabályozási irányelve. A Barclays Capital szerint ez ugyan nem a tényleges kivonulást szorgalmazza, mégis azt sugallja, hogy a bankok fogják vissza közép-kelet-európai érdekeltségeik külső finanszírozását.

A Barclays Capital londoni elemzői ezzel az osztrák felügyeleti hatóságok november végi rendelkezésére utalnak, amelynek alapján a közép-kelet-európai piacon jelenlévő osztrák bankoknak már 2013 januárjára - a végső határidő előtt hat évvel - teljesíteniük kell a szigorított Bázel-III.-as tőkemegfelelési előírásokat, emellett biztosítaniuk kell, hogy keleti érdekeltségeik kinnlevőség-betétállomány rátája az új folyósítások esetében a jövő évtől nem haladhatja meg a 110 százalékot.

Szerdai elemzésében a Barclays Capital kiemeli, hogy a magyar bankrendszerben jelenleg 137 százalék az átlagos kinnlevőség-betétállomány ráta, vagyis a magyar bankszektor erősen függ a külső finanszírozástól. A térség egészének növekedési kilátásait tekintve az elemzők - a Capital Economics londoni közgazdászaihoz hasonlóan - szintén recessziót várnak Csehországban, de nem az egész jövő évre: a ház szerdai előrejelzése szerint a cseh GDP-érték az idei negyedik és a jövő évi első negyedévben csökken negyedéves összevetésben, vagyis a cseh gazdaság e prognózis szerint időleges, technikai recessziót él át. Mindazonáltal Csehország egész éves növekedési kilátásai sem fényesek: a cég 2012 egészére 0,5 százalékos cseh GDP-emelkedést valószínűsít, megjegyezve, hogy ezt a prognózist lefelé ható kockázatok terhelik.

A UBS bankcsoport londoni befektetési és gazdaságelemző részlege új prognózisában az általa eddig valószínűsített 0,2 százalékos növekedésről 0,7 százalékos visszaesésre módosította az euróövezeti gazdaság teljesítményére adott, 2012 egészére szóló becslését. A ház londoni elemzői mindezek alapján azzal számolnak, hogy az európai felzárkózó térség is a vártnál jóval gyengébben teljesít jövőre. A cég új előrejelzése szerint a magyar gazdaság 2012-ben stagnálni fog a UBS közgazdászai által eddig valószínűsített 0,5 százalékos növekedés helyett.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési és elemzőrészlegének felzárkózó térségi közgazdászai legújabb globális előrejelzésükben az általuk eddig várt 0,5 százalékos növekedés helyett 2012-ben most már átlagosan 0,2 százalékos GDP-visszaesést jósoltak az euróövezetben. A ház ennek nyomán Magyarországon az eddigi prognózisában szereplő 1,2 százalékos növekedés helyett 2012 egészére - a UBS-hez hasonlóan - stagnálást vár.