Beárazzák az IMF-kudarcot

Vágólapra másolva!
Londoni elemzők szerint a 300 forint közelébe jutó euróárfolyam annak a jele lehet, hogy a befektetők már nem biztosak abban, hogy Magyarország megállapodásra jut az IMF-fel.
Vágólapra másolva!

A piacon kezd körvonalazódni az a kockázati forgatókönyv, hogy Magyarország nem jut megállapodásra új IMF/EU-hitelprogramról a valutaalappal és az unióval - vélekedtek hétfői helyzetértékelésükben londoni felzárkózópiaci elemzők. A Commerzbank - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport - befektetők számára összeállított, hétfőn Londonban ismertetett áttekintése szerint e "közelgő kockázati forgatókönyv" elemei közé tartozik a 300 forint/euró fölé gyengülő forintárfolyam.

A ház szerint a magyar törlesztéskockázati árazások "ismét elszakadtak" a térségi átlagtól. A Commerzbank elemzőinek grafikus kimutatása alapján az irányadó ötéves futamidejű magyar állampapírok törlesztési leállására köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) díjszabásai az elmúlt kereskedési hét zárásában csaknem 400 bázisponttal haladták meg Csehország, Lengyelország, Románia és Oroszország CDS-árazási átlagát.

Magyarország tavaly novemberben fordult hitelkeretért a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) és az Európai Unióhoz. A szervezet elvileg nem szab előfeltételeket a tárgyalásai megkezdéséhez, a válság során azonban megállapodott az Európai Bizottsággal arról, hogy egyetlen tagállammal sem ír alá hitelszerződést az EB jóváhagyása nélkül. Orbán Viktor április 24-én találkozik José Manuel Barrosóval, a bizottság elnökével.