Vágólapra másolva!
A Matolcsy György által bejelentett pénzügyi tranzakciós adó szembemegy a kormány és a bankok között tavaly kötött megállapodással - jelezte közleményében a Magyar Bankszövetség. Tárgyalni azonban készek a kormánnyal.
Vágólapra másolva!

A nemzetgazdasági miniszter által szerdán délután bejelentett új adócsomag banki tranzakciós elemére reagálva a bankszövetség elnöksége közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozták, hogy mivel a tárca szerint az adót a bankok, pénzügyi intézmények fizetnék meg, az ellentmond a kormány korábbi ígéretének.

A kormány és a bankszektor tavaly december 15-én írt alá megállapodást, amelyben a kormány azt ígérte, hogy nem ró plusz terhet a bankokra a banki különadón felül, illetve azt fokozatosan kivezeti. Matolcsy György most viszont azt hangsúlyozta, hogy az új tranzakciós adó nem az embereknél, hanem a pénzügyi intézményeknél jelenik meg többletráfordításként.

A bankszövetség közölte azt is, hogy a szabályozási környezet kiszámíthatósága mindenkor szükséges feltétele a gazdaság működésének, válság idején pedig már önmagában is képes tompítani annak negatív következményeit. A kiszámíthatóság hiánya viszont egyértelműen erősíti a külső tényezők okozta romboló hatásokat.

"A kormány célkitűzései közé tartozik a magyar vállalkozások hitelhez jutásának elősegítése, a pénzügyi közvetítőrendszer aktív szerepvállalása mellett - ha azonban a pénzügyi intézményeket többletterhek sújtják, az szükségképpen visszaveti a pénzügyi intézmények hitelezési képességét, illetve tovább növeli a hitelek árát" - szögezte le a bankszövetség.

Hangsúlyozták azt is, hogy a sajtóban megjelentekkel ellentétben a bankszövetség soha nem kérte, illetve soha nem javasolta, hogy a lakosságot a kormány pénzügyi tranzakciós adóval terhelje meg. "Természetesen a bankszövetség - mint ahogy korábban is - most és a jövőben is kész a félreértések tárgyalásos formában történő tisztázására" - zárul a közlemény. A további tárgyalások szükségességét szerdán Matolcsy György is jelezte, mondván a tranzakciós adóról a bankokkal, a telefonadóról a telekomcégekkel folytatják az egyeztetéseket.