Megkötötték az első adásvételi szerződéseket a bedőlt devizahitelesekkel

kilakoltatás, bedőlt hitel, nemzeti eszközkezelő, adós, behajtás, költözés
Vágólapra másolva!
Öt- és nyolcmillió forint között van azoknak a lakásoknak az értéke, amelyeket devizahitelüket törleszteni nem képes tulajdonosok ajánlottak fel a Nemzeti Eszközkezelőnek megvételre. A lakásokban ezen túl bérlőként élhetnek tovább. Fővárosi ingatlant még nem ajánlottak fel, inkább a keleti országrészben fekvő ingatlant adnának el az államnak a bajba jutott devizahitelesek.
Vágólapra másolva!

Megkötötte az első adásvételi és bérleti szerződéseket a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt. A folyamatban lévő ügyeknél a hitelező felfüggeszti a végrehajtási eljárást, így az érintetteket nem éri hátrány - közölte a társaság.

A bankok április 15-ig határozták meg a második negyedévben kényszerértékesítésre szánt ingatlanok körét. A NET tájékoztatása szerint a felajánlások a közeljövőben érkeznek be a hitelező pénzintézetektől.

Az eddig felajánlott ingatlanok forgalmi értéke 5,1-7,8 millió forint között szóródik, ennek megfelelően a kifizetendő vételár 2,5-3,9 millió forint közé esik - közölte az eszközkezelő. Az ingatlanok jellemzően az ország keleti régióiban helyezkednek el, budapesti ingatlant a hitelezők eddig nem ajánlottak fel. A két-, vagy többgyermekes ingatlantulajdonosok mindegyike megfelelt a törvényben foglalt szociális feltételeknek.

A közlemény kitér arra: a kormány és a bankszövetség megállapodása szerint az eszközkezelő az idén 8 ezer ingatlan átvételére készül. Ennek végrehajtásához szükséges az Országgyűlés előtt lévő törvénymódosítás, ami a jelenleginél szélesebb kör számára tenné elérhetővé a programot. A NET szerint a felajánlott ingatlanok száma folyamatosan nő, az Országgyűlés döntését követően pedig még inkább emelkedhet.

A most hatályos törvény szerint az az ingatlan kerülhet be a programba, amelyet a hitelező pénzintézet kényszerértékesítésre jelölt, ez a feltétel megszűnne. Változás várható a szociális rászorultsági feltételekben is.

A közlemény szerint az eszközkezelő eddig csaknem 30 pénzügyi intézménnyel kötött keretmegállapodást. A törvénymódosítással változni fog az eljárásrend, ezért a közreműködő pénzügyi intézményekkel új keretszerződéseket kötnek majd.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének statisztikáiból kiderül: a pénzintézetek a második negyedévben 3185 hitelfedezetként szolgáló lakóingatlant jelöltek ki kényszerértékesítésre, 2011. október 1-je óta pedig összesen 8067-et. A PSZÁF honlapján ismertetett adatok szerint a második negyedévben 107 302 jelzáloggal terhelt lakóingatlan esetében állt fenn több mint 90 napos fizetési késedelem. Ezekből a 3 százalékos kvóta alapján 3792-t kényszerértékesíthettek volna, de nem használták ki a kvótát teljes mértékben, így 3185 lakóingatlan jut erre a sorsra.