Tabukat dönt az európai pánik

Vágólapra másolva!
Németország már nem zárkózik el az eurókötvénytől, igaz, arra figyelmeztet, hogy ez az európai közös felügyelet erősödésével fog járni. Az Európai Bizottság eközben azt közölte, hogy mérlegelik az országok számára kifejlesztett mentőmechanizmus átszabását, hogy bankokat is lehessen segíteni belőle. Ezekkel olyan eszközökhöz nyúlna Európa, amiket eddig elutasítottak.
Vágólapra másolva!

Tabukat dönt le a piaci pánik, amelyet a görög és a spanyol válság idézett elő. Az Európai Bizottság pénzügyi biztosa hétfőn arról beszélt, hogy az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) pénzeszközeit közvetlenül bankok feltőkésítésére is felhasználhatóvá tennék. Az euró 1,23 dollár alá gyengült az elmúlt hetekben, miközben a kötvényhozamok emelkedése drágította az országok finanszírozását.

Olli Rehn a Reuters szerint azt mondta a lépésről, hogy "komoly lehetőségként" vették számításba, amellyel meg lehetne törni az államok és a bankok eladósodásának ördögi körét. Az államok ugyanis egyre több pénzt öntenek a bankjaikba, és egyre drágábban kapnak forrást emiatt, azért, mert a bankjaik tele vannak veszélyes állampapírokkal.

A bankokat a jelenlegi szabályok szerint nem lehet közvetlenül feltőkésíteni, ezért az ESM ilyen jellegű bevetéséhez az uniós szerződésen kellene módosítani.

Vasárnap a németek ellenállása lazult a válságkezelésben. Az eladósodott déli tagállamok legnagyobb gondja az, hogy csak drágán kapnak hitelt a piacon. Az egyre nagyobb kamatok miatt viszont egyre több pénzre van szükségük. Ezen az ördögi körön segíthetne az eurókötvény, amely azt jelentené, hogy a tagállamok közösen bocsátanak ki állampapírt.

Mivel az európai átlagos kockázat alacsonyabb, a kamatszint is mérséklődne a bajba jutott országok számára. A jól gazdálkodók számára viszont épp fordítva történne: megdrágulna az állampapírpiac. Vagyis a déli országok kimentésének költségeit a jól gazdálkodóknak kellene állniuk. Ezt Berlin, a legnagyobb befizető, eddig elutasította.

Vasárnap azonban Németország engedékenységet mutatott. A Wall Street Journal azt írta, hogy Berlin hajlandó lenne előrelépni a közös válságkezelésben olyan eszközökkel is, mint az eurókötvény. Cserébe viszont azt kérnék, hogy az Európai Unió több jogot kapjon a tagállamoktól. A bankunióhoz vagy eurókötvényhez ugyanis szorosabb közös felügyelet társulna. Az egyik nincs a másik nélkül - mondta egy német hivatalnok a segítségnyújtásra és az azzal együtt járó felügyeletre.