Az IMF érkezésével távolodik a magyar csőd

Vágólapra másolva!
Idei mélypontjára csökkent szerdára a londoni piacon az ország csődkockázatát mutató CDS. Ennek hátterét az IMF-tárgyalások elindulása és az amerikai jegybankelnök szavai adják.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb londoni CDS-piaci adatszolgáltató, a CMA kimutatása szerint a csőd elleni biztosításként jegyezhető CDS a szerdai londoni kereskedésben 479-480 bázispont környékén mozgott.

A július elején még 650 pont körül alakuló CDS az IMF-tárgyalások hírére folyamatosan csökkent. Pedig a tárgyalások megindulásáról már lehetett tudni, azóta pedig nem derült ki újabb érdemi információ arról, hogy mikor lehet meg a megállapodás.

Az IMF mellett az amerikai hírek is segítették a magyar csődkockázat alakulását. Ben Bernanke, a Fed elnöke kedden borús képet festett az amerikai gazdaságról. Szavaiból azt szűrték le a piacon, hogy egyre valószínűbb egy újabb élénkítési csomag, emiatt van mérsékelt optimizmus a befektetők körében.

A kockázat csökkenése együtt járt a forint erősödésével és a magyar állampapírok árfolyamának csökkenésével is. Kedden nyolc hónapja nem látott szinten sikerült értékesíteni három hónapos diszkontkincstárjegyeket, vagyis az állam egyre olcsóbban tud pénzt szerezni. Az euró pedig a múlt hét pénteki 290 forintról került 286 forint alá szerdára.