Másfél százalékos visszaesésre számít a GKI

Vágólapra másolva!
Az első negyedévihez hasonló, másfél százalékos gazdasági visszaeséssel számol 2012-ben a GKI Gazdaságkutató. A legfrissebb elemzésében a kutató cég azt írja, csökkennek a reáljövedelmek és a fogyasztás, az adóemelések miatt 5,7 százalék lehet az infláció.
Vágólapra másolva!

Habár a második félévben az autóipari beruházások hatására a kivitel emelkedni fog, a belső keresletben nem várható javulás, így 2012 egészében az első negyedévihez hasonló, másfél százalék körüli GDP-visszaesés várható - közölte legfrissebb prognózisában a GKI Gazdaságkutató.

Az intézet az első félévi 295,5 forintos átlagos euróárfolyam után az év egészére átlagosan 295 forinttal számol. Az első negyedévi GDP-visszaesés után a GKI kutatói azt prognosztizálják, hogy a második negyedévben is zsugorodik a GDP.

Az első öt hónapban a magyar ipar termelése 0,7 százalékkal csökkent, kivitele stagnált, belföldi értékesítés 2 százalékkal mérséklődött. A teljes magyar export - ami korábban gyorsan nőtt - euróban számítva egy százalékkal csökkent. A gyenge forint - bár egyes ágazatok, például az élelmiszeripar kivitelét segíti - ezt a tendenciát nem tudta megakadályozni, miközben a devizában eladósodottak terheinek növekedése következtében csökkentette a belföldi keresletet. Az építőipari visszaesés több mint 10 százalékos - áll a GKI elemzésében.

5,7 százalékos inflációra számítanak

A munkanélküliségi ráta 0,2 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál. A foglalkoztatás statisztikailag ugyan kissé emelkedett, ez azonban a bővülő közfoglalkoztatás eredménye. Az év egészében a GKI kutatói az első félévihez hasonló, 5,7 százalékos áremelkedést várnak. Az áremelkedés mintegy 40 százaléka az adóemelések következménye.

A reálkeresetek az első öt hónapban 3,6 százalékkal csökkentek. Az év egészében összességében ennél kisebb, 3 százalék körüli visszaesés prognosztizálható - írja a GKI. A reáljövedelemhez hasonlóan a fogyasztás 2,5 százalék körüli mérséklődése valószínű a cég szerint. A beruházások az év egészében 4 százalékkal csökkennek, új, jelentős fejlesztés indulásáról szinte nincs információ. Növekedésre csak a kivitelben lehet számítani, részben a belépő autóipari beruházások hatására.

Az államháztartás helyzetéről a GKI megállapítja: az idei hiány várhatóan meghaladja a törvényben előirányzott GDP-arányos 2,5 százalékot, de feltehetőleg 3 százalék alatt marad. A kormány szavakban gyors IMF/EU-megállapodásra törekszik, valójában azonban az eddigi időhúzás, valamint a számos területen deklarált merevség, sőt az újabb és újabb mesterséges akadályok - például a tranzakciós adó kivetése az MNB-re - következtében ez a szándék megkérdőjeleződik - áll a GKI elemzésében.