Varga kitart az elővigyázatossági hitel mellett

Vágólapra másolva!
Mire a falevelek lehullanak, meglesz a megállapodás - mondta Varga Mihály tárca nélküli miniszter az IMF-tárgyalásokról. A miniszter elmondta, hogy az ingatlanadó ellen azzal érvelnének, hogy az Alkotmánybíróság egyszer már elkaszálta. Varga annak ellenére is elővigyázatossági hitelt kérne, hogy az IMF közölte, csak készenléti hitelről lehet szó.
Vágólapra másolva!

Az ingatlanadó vagy a vagyonadó kérdése szóba kerülhet az IMF-fel folytatandó tárgyalásokon, de ebben a magyar kormány nem enged - mondta Varga Mihály, a nemzetközi hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken a Tv2 Mokka című műsorában.

Varga Mihály azzal érvelne a tárgyalásokon, hogy az Alkotmánybíróság korábban megsemmisítette a Bajnai-kormány által kivetett ingatlanadót. Szerinte olyan jellegű adót, mint az ingatlanadó, Magyarország jelenleg nem tud bevezetni, mert ehhez nincsenek meg a feltételek, ebben az ügyben alkotmánybírósági döntés is született.

Varga Mihály a másik várható ütközési pontról, a személyi jövedelemadóról azt mondta, Magyarországon 2013-tól lesz tiszta formában egykulcsos az adórendszer. Arra kérnék az IMF-et, várja meg, hogy 2013-ban ez az adórendszer mit tud teljesíteni.

Felhívta a figyelmet arra, az IMF korábbi szakmai anyagaiban is az szerepel, hogy az egykulcsos adórendszer javítja a gazdaság versenyképességét.

A tárca nélküli miniszter szerint a válság nem tart örökké, és akkor a magyar adórendszer alkalmas lesz arra, hogy a gazdaság gyorsabban növekedjen, és több munkahelyet tudjon teremteni.

Varga Mihály megismételte, hogy Magyarország elővigyázatossági hitelt szeretne. Ez olyan hitel, ami "ott van, de nem akarom igénybe venni, nem feltétlenül lesz rá szükség" - mondta. Úgy fogalmazott, Magyarországnak most nincs szüksége pénzre, az ország finanszírozható, de az európai gazdaság helyzete miatt nem lehet előre látni, hogy ez a későbbiekben nem változik-e.

Csütörtökön Gerry Rice IMF-szóvivő azt mondta egy sajtótájékoztatón, hogy Magyarország esetében egyedül a készenléti hitelmegállapodás jöhet szóba, amely szigorúbb felügyelettel jár, mint az elővigyázatossági hitelkeret. Az IMF azonban hangsúlyozta, hogy a készenléti hitelkeretet is lehet elővigyázatossági célra használni, vagyis nem kell feltétlenül hitelt lehívni belőle.

Varga Mihály tárca nélküli miniszter kijelentette, ősszel - "mire a falevelek lehullanak" - aláírják a megállapodást. Varga egy első világháborús szlogent idézett: II. Vilmos német császár azt mondta, hogy "mire a falevelek lehullanak, győztes katonáink hazatérnek". Valójában a háborút túlélő német katonák csak négy évvel később tértek haza, és akkor sem győztesként.