Varga: Enged a kormány, ha ez kell az IMF-hitelhez

Vágólapra másolva!
A lakosság többsége szerint szükség van az IMF-megállapodásra, ez késő ősszel be is következhet Varga Mihály miniszter szerint. A kormány az ingatlanadót nem vezeti be, az egykulcsos adóhoz az IMF türelmét kéri, az MNB megadóztatásával járó tranzakciós adót viszont átalakítják, ha erre szükség van.
Vágólapra másolva!

A kormány nem akar vagyonadót bevezetni, nem kíván változtatni az egykulcsos adón, viszont esetleg tudna engedni a jegybankot terhelő tranzakciós illetékből, ha ettől függne a nemzetközi szervezetekkel folyó tárgyalások sikeres kimenetele, de ehhez meg kell várni az Európai Bizottság álláspontját - mondta Varga Mihály, az IMF-EU tárgyalásokat vezető miniszter pénteken az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Péntek reggel Orbán Viktor kormányfő is engedékenyebbnek mutatkozott a sárgacsekk-adó ügyében. Azt mondta, nem engednek annak céljából, a munkahelyvédelmi akciótervből, de az adó formáját megváltoztathatják.

Varga Mihály szerint az egykulcsos adóval kapcsolatban azt kérte a kormány, hogy várják meg legalább 2013 első félévét, és akkor vizsgálják meg a működését. A jövő évben működik ugyanis először tisztán a 16 százalékos adóra épülő rendszer, minden kompenzáció nélkül. Azt is mondta, a vagyon-, illetve az ingatlanadó önkormányzati szinten már egyes településéken működik.

Az IMF-EU-delegáció által felvetett további problémák közül a miniszter kiemelte a tömegközlekedést, amelynek kevesebb pénzből kellene jobban, hatékonyan működnie. A vasút élén éppen azért volt változás, mivel nem készültek el az átalakítási tervek - jegyezte meg.

A hiányról annyit mondott, a kormány szerint valós, hogy jövőre 2,2-3 százalék között alakuljon, olyannyira, hogy intézkedésekkel elérhető az alsó határ is. Az IMF viszont 3 százalék felett valószínűsíti az államháztartás 2013. évi hiányát.

A miniszter beszélt arról is, hogy szeptemberben a kormány mozgásterét kell egyeztetni - ennek érdekében a kormány augusztus második felében intézkedéseket fog hozni. Varga Mihály kiemelte, hogy a lakosság 58 százaléka megegyezést akar a Nemzetközi Valutaalappal, és ez - véleménye szerint - késő ősszel meg is köthető.