Vágólapra másolva!
Az eseménydús hetet nem kezdték túlságosan jókedvűen az európai piacok. A magyar tőzsde sem marad ki a csökkenés alól, 0,1-0,2 százalékos mínuszokat láthatunk a kontinens meghatározó benchmarkjain.
Vágólapra másolva!

Irányt váltott a BUX

A kezdeti emelkedést megtörte és csökkenő trendet vett föl a hazai parkett a délelőtti kereskedés folyamán. A 0,2 százalékos mínusznak a blue-chipek is aláfűtenek, hiszen egyedül a Magyar Telekom képes a hét első kereskedési napján pluszokat felmutatni. A MOL oldalazást mutat, viszont az OTP (-0,39%) enyhén a Richter (-0,56%) pedig némileg jobban esik.

Az E-Start újra beöntötték, 10,8 százalékos mínuszba zuhant a kurzus, miután az OTP után még intézményi befektető, az Aegon is elkezdett megválni a társaságban való részesedésétől.

Kínai importtal szinkronban esik Európa is

Június óta nem láthattunk olyan előkelő menetelést a kontinens piacain, mint a múlt héten. A befektetők Barroso bankunióval kapcsolatos beszédét, az ESM-szavazást és természetesen a Fed kamatdöntő ülését is fokozott izgalommal követik. Nem kizárt, hogy a hét második feléig nagyobb elmozdulásokat nem fogunk látni, vállalati hírek mozgathatják a piacokat.

36 milliárd dolláros végső ajánlattal rukkolt elő a Glencore, az Xstrata brit bányatársaságra. A nyersanyag-kereskedő Glencore a múlt héten emelt ajánlatán, a legújabb konstrukció szerint 2,8 helyett 3,05 Gelncore-részvényt adnának az Xstrata egy papírjáért. A mai közlemény szerint a bányacég CEO-ja fél éven belül távozhat a felvásárlást követően.

2,67 százalékos emelkedésnél járnak a Deutsche Lufthansa papírjai, miután az alkalmazottak felhagytak a sztrájkokkal. A német légitársaság bejelentette, hogy igyekszik megakadályozni a rendelkezésre álló eszközökkel, hogy a közeljövőben hasonló sztrájk alakuljon ki, és orvosolni kívánja a bérvitát az alkalmazottakkal.