Milliárdokat kapnak az orvosok, gyógyszertárak

Vágólapra másolva!
Pluszpénzt juttat a kormány a háziorvosoknak, fogorvosoknak, védőnőknek, gyógyszertáraknak, és melléteszi a maga részét a települések idegenforgalmi adóbevételéhez.
Vágólapra másolva!

Vaskos javaslatcsomagot adott be a kormány a 2013-as költségvetéshez, amelyben többmilliárd forintot pumpál az egészségügybe, és csaknem tízmilliárd forinttal próbálja nyugtatni a polgármestereket.

A parlament költségvetési és számvevőszéki bizottságát kérte meg a kormány, hogy vegye a nevére azt a néhány indítványt, amelyet a jövő évi költségvetéshez kíván beadni a kabinet. A költségvetés második körös módosítóinak szavazását hétfőn tartja az Országgyűlés, ezért volt fontos, hogy a kormány még ma beadja azokat a változtatási javaslatokat, amelyeket át akar vezettetni a jövő évi büdzsén.

Az egyik módosító 5,8 milliárd forint pluszpénzt ad a háziorvosoknak, 1,5 milliárd forintot a védőnőknek, egymilliárdot pedig a fogorvosoknak. A kormány nemrég döntött arról, hogy novembertől 14 százalékkal megemelik ezeknek a szakmáknak a díjazását, ez emészt fel jövőre ennyi pénzt.

A gyógyszertáraknak is kedveskedik a kormány. Szolgáltatási díjként 4,5 milliárd forintot juttat az állam a gyógyszertáraknak.

Ezek a kormány szerint nem emelik a hiányt, mert már be volt tervezve a társadalombiztosítási alapok jövő évi költségvetésébe, csak most számolták ki, hogy mennyibe kerülnek ezek az intézkedések - amelyeknek a fedezetét a cigaretta, alkohol jövedéki adójának megemelésével és a chipsadó növelésével teremti elő a kabinet.

A kormány abban is partner, hogy a települések régi igényét kielégítve hozzájáruljon az idegenforgalmi kiadásokhoz. Azt ajánlja fel a módosító indítvány, hogy az önkormányzat által beszedett minden egy forint idegenforgalmi adóhoz az állam még másfél forintot hozzátesz, ezzel pedig 9,5 milliárd forint pluszforráshoz jutnak a helyhatóságok.

Utóbbi gesztus nem lehet véletlen, ugyanis az önkormányzati lobbi nekiment a kormánynak azzal, hogy a gépjárműadó nagy részét nem engedné át. Az [origo] kormánypárti képviselőktől származó információi szerint a kormány igyekszik leszerelni a polgármestereket, ezért is tartott ma megbeszélést Tállai András államtitkár a Belügyminisztériumban az önkormányzati bizottsággal.