Keresztbe tesz Putyin a Gazprom elleni uniós vizsgálatnak

Vágólapra másolva!
Elnöki rendelettel tiltotta meg Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz állami cégeknek, hogy információkat adjanak külföldi szervezeteknek. A Gazpromnak azt is megtiltották, hogy önállóan döntsön a gázár csökkentéséről, miután az Európai Bizottság versenyfelügyeleti vizsgálatot indított a cég ellen.
Vágólapra másolva!

Nem adhatnak ki ezentúl semmilyen információt külföldi szervezeteknek a külkereskedelmet folytató állami orosz cégek, így a Gazprom sem és nem dönthetnek önállóan a földgáz árának csökkentéséről sem. Ezt rendeletben szabta meg Vlagyimir Putyin orosz elnök, arra reagálva, hogy az Európai Bizottság múlt héten versenyfelügyeleti vizsgálatot indított a Gazprom ellen.

Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője az intézkedésről szóló rendkívüli sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a cég értetlenül áll a versenyfelügyeleti vizsgálat előtt, amelyet nyomásgyakorlásként értékel. Szerinte mostantól az orosz állami cégeknek, közöttük a Gazpromnak is az erre a célra létrehozandó kormányzati hatósággal kell egyeztetniük minden lépésüket, amelyek állami érdekeket érintenek.

Az Európai Bizottság gyanúja szerint a Gazprom visszaél piacvezető szerepével és akadályozza a gáz szabad áramlását az Unió tagállamai között. Ha a bizottság vádjai bebizonyosodnak, akár bevételei 10 százalékára rúgó bírságot is kiszabhatnak a vállalatra.