Takarítana a dinnyekartell után a kormány

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal háta mögött módosítaná a versenytörvényt a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) - írja a Népszabadság. Ha a parlament is rábólintana, a GVH-nak meg kellene szüntetnie a dinnyepiacot érintő kartellvizsgálatot.
Vágólapra másolva!

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerint a magyar versenytörvény túl szigorú az agráriummal, ezért a mezőgazdaság szereplőit felmentenék a kartelltilalom alól. A csütörtöki Népszabadság azt írja pontosan meg nem nevezett forrásaira hivatkozva, hogy a Gazdasági Versenyhivatal háta mögött módosítaná a versenytörvényt a VM.

A lap szerint az egyelőre tárcaközi egyeztetés alatt lévő javaslatról úgy tudni, hogy a VM a versenytorzító megállapodásokat - kartelleket - tiltó passzust írná át. A javaslat szerint a mezőgazdaság szereplői felmentést kapnának a kartelltilalom alól, ha a megállapodás a "gazdaságilag indokolható méltányolható jövedelem" elérését tűzi célul, illetve abból egyetlen piaci szereplő sem lenne kizárva.

Ha a VM keresztül tudja vinni az elképzelését a törvényhozáson, akkor a módosítás a folyamatban lévő ügyekre is kihatással lenne, azaz a GVH-nak meg kellene szüntetnie a dinnyepiacot érintő kartellvizsgálatot - írja a Népszabadság.

A Magyar Dinnyeszövetség és a nagy áruházláncok zöme még július közepén bejelentette a Váci úti Tescóban - Fazekas Sándor agrárminiszter és Budai Gyula parlamenti államtitkár jelenlétében -, hogy összehangolt akciót indít a magyar dinnye népszerűsítésére. Bár ma már minden érintett tagadja, hogy a kereskedők és a termelők között ármegállapodásról is szó lett volna, akkor a tudósítók jelenlétében az hangzott el, hogy a VM-ben létrejött megállapodás egyik pontja szerint a kereskedők nem viszik 99 forint alá a kilónkénti dinnyeárat a szezonban.

A GVH napokkal a bejelentés után vizsgálni kezdte az ügyet, majd néhány héttel később hivatalosan is kartellvizsgálatot indított a megállapodásban részt vevő két szakmai szervezettel, a Magyar Dinnyeszövetséggel, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezettel, valamint a részt vevő áruházláncokkal szemben. A megállapodás felett bábáskodó VM-re és Budai Gyula államtitkárra nem terjed ki a vizsgálat, mert a versenytörvény alapján állami szereplőt nem vizsgálhat a GVH.

A versenyhivatali vizsgálódás hírére a kereskedőláncok egy része hamar csökkentette az eladási árat, és egymástól eltérő árat kezdett alkalmazni, azonban maga a megállapodás ténye is kartellnek minősül.