Jobban bíznak a gazdaságpolitikában a kkv-k

Vágólapra másolva!
A gazdaságpolitikát, a közterheket valamint a vállalati hitelkamatokat tekintve is bizakodóbbak a hazai kis- és középvállalkozások, viszont a 2008-as mélypont közelében vannak a vevőkkel kapcsolatos várakozásaik a fizetési határidők hosszabbodása miatt.
Vágólapra másolva!

Az első negyedév növekedése, majd a második negyedév csökkenése után ismét javult a hazai kis- és középvállalkozások várakozásait mutató index - derül ki a K&H felméréséből.

Az optimista hozzáállás főként azzal magyarázható, hogy a gazdaságpolitikát, a közterheket, valamint a vállalati hitelkamatokat tekintve is bizakodóbbak a vállalkozások. Mindeközben a piac beszűkülése következtében megnövekedett fizetési határidők miatt a vevőkkel kapcsolatos várakozások jelentősen romlottak, jelenleg megközelítik a 2008-as mélypontot.

Az 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás vezetőinek megkérdezésén alapuló bizalmi index 5 pontos növekedést követően jelenleg -30 ponton áll.

"Továbbra is a mezőgazdasági cégek tekinthetőek a legoptimistábbaknak, de jelentősen javult a kereskedelmi szektor hangulata is. A szolgáltató és ipari cégeknél továbbra is pesszimista a hangulat. Az árbevétel szerinti bontás alapján minden kategóriában javulás mutatkozik, ugyanakkor egyértelműen az látható, hogy a cégméret növekedésével a jövőbe vetett bizalom is növekszik" - részletezte az eredményeket Németh László, a K&H kkv-marketingfőosztály vezetője.