Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Kanadából is kitilthatják a kínai Huaweit

Vágólapra másolva!
A kanadai kormány is a nemzetbiztonsághoz fordult a kínai cég miatt. Attól tartanak, hogy a Huawei belső információkat szivárogtat a kínai kormánynak.
Vágólapra másolva!

Kanada a nemzetbiztonsági szolgálatához fordult, hogy olyan biztonságos kommunikációs hálózatot alakítson ki, amely blokkolni tudja a kockázatos cégeket. Kanada nem nevezett meg egyetlen céget sem, de a célpont valószínűleg a kínai Huawei lehet, amelyet a napokban az Egyesült Államok is nemzetbiztonságilag kockázatos céggé nyilvánított - írja internetes oldalán a BBC. Bár a cég ezt tagadja, a Huaweiről mégis azt feltételezik, hogy szoros kapcsolatban van a kínai hírszerzéssel.

Amerikai vélemények szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelent a Huaweiben és a ZTE-ben tapasztalható nagymértékű kínai állami befolyás.

A kanadai döntés hátterében ugyanaz áll, mint az amerikaié mögött: attól tartanak, hogy a kínaiak érzékeny információkhoz juthatnak. "A kormány körültekintően fogja kiépíteni az új telekommunikációs hálózatot, ezért kéri a nemzetbiztonsági szakértők segítségét" - mondta a kanadai miniszterelnöki szóvivő.

A Huawei a világ egyik legnagyobb, telekommunikációs eszközöket gyártó és forgalmazó cége, termékeivel 150 országban van jelen. A Kanadában is jelen lévő cég szóvivője kijelentette, hogy a kanadai kormány döntése nem jelent kockázatot. "A kormány lépése csak a külföldi cégekre vonatkozik" - idézte a szóvivőt a Reuters hírügynökség.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről