Nagyot kaszálhat a Rába a buszcserén

Vágólapra másolva!
A Rába lehet a buszrekonstrukciós program nyertese, ha igaznak bizonyulnak a Magyar Nemzet értesülései, miszerint Rába futóművel rendelkező Volvo autóbuszokat rendelne a BKV. A gépipari cégben még tavasszal szerzett többségi tulajdont az állam. Nem kizárt, hogy a kormány azzal a céllal vásárolt be a társaságba, hogy rajta keresztül hajtsa végre az igencsak elöregedett hazai buszpark cseréjét.
Vágólapra másolva!

Első körben 150 Mercedes autóbusszal frissíti fel tavasszal flottáját a BKV, majd 300 Volvo városi autóbuszt is vásárolna a közlekedési vállalat. A Magyar Nemzet iparági értesülése szerint utóbbi járművek Volvo alvázzal és Rába futóművel lennének felszerelve.

Bebizonyosodni látszik, hogy a kormány nem számol a jelenlegi buszgyártókkal és nem véletlenül vásárolt többségi tulajdont a Rábában az év elején. A gépipari cég jelenleg csak futóművekkel és alvázakkal tudna hozzájárulni a buszgyártáshoz, ezért szükséges, hogy egy multinacionális gyártóval kössön stratégiai együttműködést. A Volvo kézenfekvő megoldásnak tűnik, hiszen már közel 10 évre nyúlik vissza a két cég kapcsolata.

Az Európai Bizottság áprilisban hagyta jóvá, hogy az állam többségi részesedést szerezzen a Rábában. Jelenleg a részvények 73,7 százalékával rendelkezik, ami a szavazati jogok 76,8 százalékát jelenti.

A hazai autóbusz-állomány már igencsak elöregedett, így mindenképp szükség van a járművek lecserélésére. A BKV autóbuszainak átlagos életkora mintegy 18 év, ami jócskán meghaladja a az unió által elfogadott átlagos 7-8 éves értéket. A Nemzetgazdasági Minisztérium februári jelentése szerint a tömegközlekedési vállaltnak 702-838 járművet kellene lecserélnie a következő öt évben 1365 darabos állományából, ebből 500-at szinte azonnal ki kellene vonni a forgalomból.

Hasonló gondokkal küszködnek a Volán társaságok is, amelyek azonban az elmúlt két évben nem vásárolhattak autóbuszokat. A tilalom januárban jár le, és a személyszállítási szolgáltatást végző vállaltok számára 100 milliárd forintnyi MFB-hitel áll rendelkezésre, amit új járművek vásárlására is fordíthatnak.

A hírre 3 százalék feletti pluszban is járt a Rába részvénye, amihez átlag feletti 16 millió forintos forgalom párosult mostanáig.

Rába

Forrás: [origo]