Vágólapra másolva!
Az utolsó pillanatban kapott haladékot Argentína egy bírósági ítélet alól, ami szinte biztosan az ország újabb csődjéhez vezetett volna. A veszély nem múlt el, nem véletlenül minősítette le a Fitch az országot rögtön öt fokozattal is. A magyar gazdaságpolitikával is párhuzamot mutató intézkedések ráadásul távolról sem hozták egyenesbe Argentína gazdaságát, így jó eséllyel az újabb csőd felé robog az ország.
Vágólapra másolva!

Kis időhöz jutott Argentína a szorult helyzetében, miután egy amerikai bírósági határozat hatályon kívül helyezett egy korábbi rendelkezést, ami az újabb csőd szélére lökte volna az országot. Argentína a korábbi államcsőd következményeit görgeti maga előtt, miközben bizonyos tekintetben a magyarral meglehetősen sok hasonlóságot mutató "unortodox" gazdaságpolitikával igyekszik egyenesbe jönni.

Majdnem újabb csőd lett

Egy New York-i bíróság korábbi döntése értelmében Argentínának 1,3 milliárd dollárt kellene elkülönítenie a korábbi államcsőd miatt kétszer is átstrukturált adósságok törlesztésére azon befektetők részére, akik nem fogadták el az adósság átütemezésének akkori feltételeit, és kitartottak az eredeti értékpapírok mellett.

Az ország csak ezután teljesíthetné a decemberben esedékes aktuális hiteltörlesztéseit a jelenleg piacon lévő értékpapírokra. Utóbbi kötelezettség összesen mintegy 3 milliárd dollárt tesz ki, és ha az országnak valóban el kell az 1,3 milliárd dollárt, akkor valószínűleg nem fogja tudni teljesíteni ezeket a kifizetéseket.

A Fitch értékelése alapján Argentína ebben az esetben újabb csőddel néz szembe, ezért a latin-amerikai ország hitelbesorolását a héten nem egy, nem kettő, hanem rögtön öt fokozattal csökkentette, a korábbi "B"-ről "CC"-re. Ezzel a hitelminősítőnél Argentína besorolása hajszálnyira került a csődöt jelölő legalsó fokozattól, és nyolc fokozattal van a befektetésre ajánlott kategóriától. Időközben ugyan haladékot kapott az ország a kellemetlen elhatárolás alól, de a felhők nem oszlottak el.

Az ország éppen ezért a hét elején sürgős kérvényt nyújtott be a határozat hatályon kívül helyezéséért, amit végül elfogadott a fellebbviteli bíróság, így egyelőre nem kell elkülöníteni az 1,3 milliárd dollárt.

2001-es ügy húzódik

A kritikus kötvények még az ország 2001-es csődjéhez kapcsolódnak, ezeket a tartozásokat ütemezte át az ország több alkalommal is, amit a kötvényesek túlnyomó többsége elfogadott, és az eredeti kötvényeket az új feltételek szerint kibocsátottakra cserélte. Maradt azonban egy szűk kör, köztük ismertebb hedge fundokkal, amelyek kitartottak, és bírósági úton igyekeznek begyűjteni a követeléseiket. Az ügy meglehetősen szövevényes, és a nemzetközi értékpapírjog legmélyebb bugyraiba kell alászállni, hogy teljesen átláthassuk.

A felszínen viszont egészen egyszerű a helyzet: az új feltételeket elfogadó csoport - a teljes érintett kör több mint 90 százaléka - nyilvánvalóan nem nézi jó szemmel, hogy extrém esetben előfordulhat, hogy a kisebbség követeléseit kielégíti Argentína az eredeti feltételeknek megfelelően, emiatt fizetésképtelenné válik az átstrukturált adósságára. Így épp azokat nem fizeti ki, akik már eleve igen jelentős veszteségeket könyveltek el az ügyön.

Az amerikai bírósági döntés az 1,3 milliárd dollár elkülönítéséről ráadásul nem is kivitelezhető az argentin törvények szerint a kormány álláspontja alapján, mert azzal fenyeget, hogy kedvezőbb feltételekkel teljesítenék azoknak a kötvényeseknek a követeléseit, akik nem fogadták el az átstrukturálás feltételeit, mint akik belementek az üzletbe, és súlyos veszteségeket szenvedtek el.

Nem akar egyenesbe jönni az ország

Argentína ugyan időt kapott most, de a Fitch leminősítése és maga a szövevényes ügy is jól jelzi, rezeg a léc a latin-amerikai országnál. Az argentin gazdaság nem igazán tudott magára találni a több mint 10 évvel ezelőtti államcsőd után. Az elmúlt öt évben a kormány látványosan és közismerten meghamisítja a gazdasági statisztikákat, élükön az inflációs kimutatásokkal, miközben a tényleges árszínvonal-emelkedés bőven kétszámjegyű a gazdaságban.

Érdekes párhuzam, hogy Argentína is a nyugdíjrendszer magánpillérének beolvasztásával igyekezett befoltozni a költségvetésben tátongó űrt, illetve csökkenteni valamelyest az államadósságot, hasonlóan a magyar magánnyugdíjpénztárak beolvasztásához.