Lapátra tennék a Groupon alapítóját

Vágólapra másolva!
A Groupon vezetősége egy új vezérigazgató kinevezésén gondolkodik, aminek a kérdését holnapi ülésükön fogják megvitatni. Andrew Mason eltávolítása azért merült fel, mert a vállalat forgalma pocsékul alakult az utóbbi időben, ami miatt a részvények meredek zuhanásba kezdtek tavalyi kibocsátásuk óta.
Vágólapra másolva!

Mason megfúrásán gondolkodik a Groupon igazgatósági tanácsa, amit holnapi, rendszeres vezetőségi ülésükön fognak megtárgyalni. A vezér eltávolításának ötlete alapvetően a másik két társalapítóhoz, Eric Lefkofskyhez és Brad Keywell-hez kapcsolódik, akik egyre idegesebbek a cég borzalmas eredményei miatt. Szerintük az igazgató kudarcot vallott vezetőként, mivel nem tudja megállítani a kuponok értékesítésével foglalkozó vállalat forgalmának meredek zuhanását.

Mason leváltása nem ígérkezik könnyű feladatnak, ugyanis amellett, hogy ő a társaság alapító-vezérigazgatója, 7 százalékos részesedésével az egyik legnagyobb tulajdonosnak számít.

Mi is az a Groupon?

A "group" és "coupon" szavak összeolvasztásával elnevezett Groupon a vele szerződő vállalkozások számára lehetővé teszi, hogy kedvezményekre beváltható kuponokat értékesítsenek nagy tömegben, online a Groupon felhasználóinak, akik a napi ajánlatról emaiben értesülnek. Az adott kupon csak akkor válik érvényessé, ha előre meghatározott számú felhasználó veszi meg, egyébként ki sem kell fizetni, a kedvezmény nem él. A vállalkozás így a szokásosnál lényegesen nagyobb engedményeket kínálhat, hiszen csak akkor kell helytállnia, ha cserében tényleg elérheti a kívánt számú fogyasztót.


A pocsék eredmények miatt a részvények hatalmas értékvesztésen mentek keresztül egy év alatt. A papírokat 20 dolláros árfolyamon bocsátották ki tavaly november 4-én, ezzel szemben tegnap már csak 3,96 dollárt értek a New-York-i tőzsdén. Bár a múlt héten a papírok ára emelkedni tudott a Tiger Global Management részvényvásárlásainak köszönhetően, de még mindig a mélyben tanyázik. A 80 százalékos zuhanás az igazgatósági tagok szerint azt mutatja, hogy Mason nem képes kezelni a kereslet visszaesésének a problémáját, nem tudja a cég alapvető működését biztosítani, vagy akár új bevételi forrásokat találni.

A tervezett vezetőváltás ötlete a befektetőknek is megtetszett, ugyanis a Groupon részvényei 4 százalékot erősödtek a nyitás előtti kereskedés során. Ebből következően a piac valószínűleg örömmel fogadná a vérpezsdítést, és az árfolyam is megindulhatna felfelé.

Groupon (Nasdaq)

Forrás: [origo]