Leminősítették Magyarországot az unortodoxia miatt

Standard and Poors', hitelminősítő, Franciaország
Vágólapra másolva!
Egy kategóriával rontott Magyarország besorolásán a Standard and Poor's hitelminősítő péntek este, így a magyar bóvlikötvények még mélyebbre süllyedtek. A londoni intézet "BB plusz"-ról BB-re módosította a magyar besorolást. A döntés hatására gyengülni kezdett a forint, a kormány azonban nem veszi komolyan a lépést, szerinte a hitelminősítőnek magát kellene leminősítenie
Vágólapra másolva!

Péntek este ismét leminősítette Magyarországot a Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő intézet. A szervezet Londonban jelentette be, hogy az eddigi "BB plusz"-ról egy fokozattal lejjebb, "BB"-re rontotta a hosszú futamú magyar hazai és külső államadósság besorolását. Ez azt jelenti, hogy a már eddig is bóvlikategóriába sorolt magyar papírok kockázatát immár még nagyobbnak ítélik Londonban.

"A leminősítés kifejezi azt a véleményünket, hogy a kormány unortodox politikája, többek között a pénzügyi szektort sújtó kivételes intézkedések, ronthatják az ország középtávú növekedési lehetőségeit" - kezdi indoklását a Standard and Poor's. "Ez végső soron alááshatja azt a kormányzati szándékot is, hogy csökkentse az ország adósságait. Annak ellenére, hogy rövid távon várakozásunk szerint a kormány tartani tudja a költségvetési céljait, ez egyre bonyolultabbá válhat, ha a gazdasági növekedés elmarad."

A hitelminősítő cég szerint az ország középtávú növekedési lehetőségeit tovább rontották a legújabb megszorító csomagokban bevezetett terhek, amelyek a bankszektort, az energiaszektort és a telekom cégeket sújtották. A cégnél úgy látják, hogy így a bankok nem fognak hitelezni, ami megakadályozza, hogy új munkahelyek jöjjenek létre, és beinduljon a növekedés. Az S&P annak ellenére fenntartja ez a véleményét, hogy elismeri, hogy a kormány több intézkedésével is megpróbálta a kis- és közepes vállalatokat megóvni a negatív hatásoktól.

Az S&P eddig negatív kilátást adott Magyarországnak, ezt most - az eggyel rosszabb besorolás mellett - stabilra változtatta. Értékelésük szerint a felsorolt negatívumokat ugyanis ellensúlyozza, hogy a kormánynak egyelőre sikerül 3 százalék (az Európai Unió előírása) alatt tartania a költségvetési hiányt. Akkor minősítenék jobb kategóriába a magyar adósságosztályzatot, ha azt látnák, hogy a kormány az erős parlamenti többségét a beruházások ösztönzésére fordítja, és végrehajtja a strukturális reformprogramját. További leminősítésre akkor kell számítania az országnak, ha jelentősen lassul a gazdasági kilábalás, vagy ha a bankrendszer még a mostaninál is kevesebb hitelt ad - áll a cég indoklásában.

Valamire lehetett számítani

A leminősítés nem éri totális meglepetésként a piacokat. Az [origo] már írt róla, hogy az információi szerint a közelmúltban Budapesten jártak a Moody's és a Standard & Poor's szakemberei. Év vége előtt a hitelminősítők mindig felülvizsgálják az egy évvel korábban adott besorolásukat. Október első felében ráadásul a Fitch és a Standard & Poor's is jelezte, hogy IMF-megállapodás híján nagyobb esélye van annak, hogy újra leminősítik Magyarországot. Az pedig egyre valószínűbb, hogy nem lesz megállapodás. Orbán Viktor miniszterelnök is azt mondta, hogy az ország megáll a maga lábán.

A kormány nem veszi komolyan

"Magyarországot nem a hitelminősítők, hanem azok a befektetők minősítik, akik az elmúlt években működőtőkét hoztak Magyarországra" - reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Standard & Poor's péntek esti bejelentésére. Az közleményében a minisztérium úgy fogalmaz: "Ma már nem lehet komolyan venni a hitelminősítőket, amelyek gyakorlatilag a világ összes országát leminősítették. A legnagyobb hitelveszteséget maguk a hitelminősítők könyvelhették el a válság éveiben."

Forrás: MTI/EPA/Justin Lane

A hitelminősítő lépésének komolytanságát mutatja, hogy miközben elismeri a magyar gazdaság teljesítményét, megpróbálja leminősíteni - írja az NGM. A minisztérium szerint az, hogy a Daimler, az Audi, a Knorr-Bremse, az Alcoa vagy a Coca-Cola befektet Magyarországon, a kormányt igazolja.

Az S&P a kormány szerint megpróbálja a magyar gazdaságot olyan kategóriába sorolni, ahol nem található olyan ország, amelynek 3 százalék alatt van a költségvetési hiánya, csökkenő pályán van az államadóssága, és tartós aktívumot mutat a folyó fizetési mérlege. "Mindezek alapján eljött az ideje, hogy a spekulánsok egyik lobbiintézménye, a Standard & Poor's önmagát minősítse le" - fogalmaz közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

IMF-megállapodás kéne

Magyar elemzők szerint a Standard & Poor's növekedési problémát láthat a magyar gazdaságban, ez állhat a péntek esti leminősítés mögött. Ha Magyarország megkötötte volna az IMF/EU-párossal a megállapodást, és annak feltételeit be is tartotta volna, bizonyára elkerülhető lett volna a leminősítés - mondta Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője.

Kondrát szerint a leminősítés hátterében az állhat, hogy amíg nem lesz gazdaságpolitikai fordulat Magyarországon, addig kevés esélye van annak, hogy a jelenlegi alacsony gazdasági növekedés változzon. S bár a 3 százalék alatti hiánycél tartása pozitív jelzés a piacoknak, és esélyt ad arra, hogy Magyarország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól, nem elég ahhoz, hogy az ország adóssága csökkenjen.

Egy londoni elemző, Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó gazdaságokra szakosodott közgazdásza ugyanakkor "nehezen indokolhatónak" találja a Standard and Poor's lépését. Szerinte ugyanis ezzel Magyarország egy kategóriába került Portugáliával, amelynek államháztartási deficitje és GDP-arányos államadóssága is jóval nagyobb.

Gyengül a forint

A leminősítés hírére péntek este gyengülni kezdett a forint, az euró jegyzése 280 forint alatti szintről 282 forint fölé emelkedett. A dollár jegyzése 216 forint közeli szintről 217,50-re, a svájci franké 232,50 forintról 234 forint fölé, a japán jené pedig 2,625 forintról 2,640 forint fölé emelkedett.

A leminősítés szinte pontosan egy évvel az után történt, hogy tavaly novemberben a magyar állampapírok bóvlikategóriába kerültek. 2011. november 25-én jelentette be elsőként a Moody's hitelminősítő, hogy a bóvliba sorolja Magyarországot, majd alig egy hónapra rá, december 22-én jött a Standard and Poor's leminősítése is.