Vágólapra másolva!
Lezárta a MOL azt az olajmező vásárlási tranzakciót, amit még idén júliusban jelentett be. Egy olajkút fúrása már most folyamatban van, 2013 végéig pedig egy második lefúrását is be szeretnék fejezni a partnerek. A jelenlegi hír komoly újdonságot igazán nem tartalmaz, ezért nem várható, hogy jelentősebb hatást gyakorol a MOL részvények árfolyamára. Majd talán akkor, ha jönnek a fúrások eredményei.
Vágólapra másolva!

A MOL bejelentette, hogy a tegnapi napon sikeresen lezárulta azt a tranzakciót, melynek keretében megvette JSC Karpovskiy Severniy vállalat 49 százalékát a JSC Kazmunaigas Exploration (KMG EP)nevű kazah olajcégtől.

A magyar résztulajdonba került vállalat az Észak-Karpovszkij kutatási licensz tulajdonosa Kazahsztánban. Az adásvételi szerződés aláírását a magyar olajtársaság még 2012. július 19-én jelentette be, a tranzakcióhoz a szükséges jóváhagyásokat és engedélyeket pedig időközben megkapta, így vált lehetségessé a mostani tranzakció zárás.

A kutatási munkaprogram két kötelező és két opcionális kutatófúrást, valamint 335 km 2D szeizmikus mérést tartalmaz. Jelenleg folyamatban van az első, "SK-1" jelű kút fúrása "kulcsrakész" szerződés alapján.

A partnerek 2013 végéig tervezik a második, "SK-2" jelű kút lefúrását, valamint a két kút tesztelését befejezni. A KMG EP által korábban publikált adatok szerint a várható kitermelhető készlet nagysága 240 millió hordónyi olajegyenértékes (boe).

A MOL-csoport már korábban is jelen volt Kazahsztánban: az Észak-Karpovszkij blokk szomszédságában található Fedorovszkij blokk kutatásában is részt vesz, ahol a MOL által vezetett konzorcium 2008-ban jelentős gáz-kondenzátum mezőt fedezett fel.

Molnár József vezérigazgató a tranzakció lezárása kapcsán kiadott sajtóközleményben a következőket nyilatkozta:

"Örömünkre szolgál, hogy megkezdhetjük a munkát egy újabb kazahsztáni kutatási blokkban, egy olyan országban, ahol a szomszédos Fedorovszkij blokkban már eddig is sikeres kutatásokat folytattunk. Őszintén reméljük, hogy az új blokkban már most is folyamatban lévő első, majd pedig a második kutatófúrással hasonló sikereket érünk el. Büszkék vagyunk arra, hogy tovább mélyíthetjük az együttműködésünket a KMG EP-vel, amely erős és jól ismert partnerünk a Fedorovszkij projektben."