Fellegi Simorral együtt megy tárgyalni az EKB-hoz

Vágólapra másolva!
Londoni elemzők arra számítanak, hogy már az első negyedévben megállapodik Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap, ám ettől függetlenül úgy vélik, a két fél viszonya "rázós" marad.
Vágólapra másolva!

Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter a jövő héten Németországban folytatja előzetes egyeztető körútját. Hétfőn és kedden tárgyalásokat Mario Draghival, az Európai Központi Bank elnökével, Jens Weidmann-nal, a Német Szövetségi Bank (Bundesbank) elnökével is. A megbeszéléseken részt vesz Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke is - közölte a tárca nélküli miniszter sajtóirodája az MTI kérdésére csütörtökön.

Kétnapos útján a miniszter találkozik Wolfgang Schäuble szövetségi pénzügyminiszterrel, vezető kormányzati politikusokkal és németországi bankvezetőkkel.

Ezt követően január 19-én megbeszéléseket folytat Nowotny osztrák jegybankelnökkel és Maria Fekter pénzügyminiszterrel Bécsben. A delegációvezető január 20-án Brüsszelben egyeztet Olli Rehnnel, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnökével.

Fellegi Tamás, a Magyarország és a nemzetközi pénzügyi szervezetek közötti tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn kezdett megbeszéléseket Washingtonban a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF). A hét során a minisztertöbb alkalommal találkozott az IMF vezetőivel, és csütörtökön találkozik Christine Lagarde IMF-főigazgatóval. A delegáció tagja Karvalits Ferenc, az MNB alelnöke és Pleschinger Gyula, az NGM államtitkára is.

Közben londoni felzárkózó piaci elemzők úgy vélik, "jó esély van arra", hogy már az idei első negyedévben megszületik a megállapodás Magyarország, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU között egy készenléti támogatási csomagról.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési és elemző részlege azt írta, hogy előzetes várakozásainak megfelelően "az intenzív piaci nyomás" hatására a magyar hatóságok hangneme "sokkal békülékenyebbé vált", és a kormány most már kész előfeltételek nélkül tárgyalni a valutaalappal.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint egy 15-20 milliárd eurós, két évre szóló program elégséges lenne a piacok megnyugtatásához Magyarország finanszírozási igényeinek fedezhetőségével kapcsolatban. A ház előrejelzése szerint az IMF/EU-segítség révén a következő hónapokban jelentősen csökkennek a magyar refinanszírozási kockázatok, de a cég elemzői ezzel együtt is változatlanul "rázós viszonyra" számítanak a kormány és az IMF között.