Átvenné a kormány a bankoktól a babaszámlát

Vágólapra másolva!
Átvenné a bankoktól az életkezdési támogatás, az úgynevezett babakötvény számlavezetését a kormány - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a kormány nem szeretné, hogy a bankok húzzanak hasznot a babakötvényből. A Nemzetgazdasági Minisztérium nem erősítette meg, de nem is cáfolta a lap információját, hogy a jövőben csak a Magyar Államkincstár kezelhetné az újszülötteknek nyitott számlát.
Vágólapra másolva!

Ne a kereskedelmi bankok forgathassák a babakötvényt, hanem az államnak legyen haszna belőle - a Magyar Nemzet szerint ezért tervezi a kormány, hogy a jövőben csak a Magyar Államkincstár kezelhesse az újszülöttek részére nyitott számlákat. A nemzetgazdasági tárca nem cáfolta, de nem is erősítette meg az információt.

A Magyar Államkincstár 2006 óta minden magyar állampolgárságú, hazai lakóhellyel rendelkező gyermeknek biztosít egy 42 500 forintos induló támogatást. Ez az úgynevezett babakötvény, amely az ötéves államkötvények kamata szerint kamatozik, amíg a gyerek betölti a 18. születésnapját.

A szülők eseti és rendszeres befizetésekkel járulhatnak hozzá, hogy gyermekük a felnőttkor elérésekor egy nagyobb összeggel rendelkezzen. Ehhez egy úgynevezett Start számlát kell nyitni a kincstárnál vagy egy banknál. A jövőben ennek a számlának a vezetése válna állami monopóliummá.

Eddig a kincstár 60 milliárd forintot, a szülők 15 milliárdot fizettek be, amelynek jelentős részét a bankok forgatják - olvasható a Magyar Nemzetben.