Megjelent az erős forint haszna, januárban csökkent az államadósság

Vágólapra másolva!
A költségvetés adóssága januárban látványosan csökkent. A forint erősödése decemberhez képest 400 milliárd forinttal apasztotta az adósságot.
Vágólapra másolva!

Január végén a központi költségvetés adóssága 20 526 milliárd forintot tett ki, szemben a decemberi vagy novemberi 21 426 milliárd forinttal - derül ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) összesítéséből.

Decemberhez képest bő 400 milliárddal mérséklődött az adósság, amely elsősorban a forint januári látványos erősödésével magyarázható. Bár a magyar deviza január elején soha nem látott mélypontra gyengült, azóta fokozatosan erősödött, és az akkori 320 forint körül szintekről január végére 295 forint körüli tartományba került. A devizában lévő magyar államadósság esetében is a forintra átszámolt érték számít, így ha a forint gyengül, az államadósság automatikusan nő.

A központi költségvetés devizában fennálló adóssága decemberben 10 170 milliárd forint volt, januárban azonban már csak 9587 milliárd forintot tett ki. A forintban fennálló adósság ezzel szemben decemberhez képest 131 milliárd forinttal gyarapodott.

A forint miatt nem jött az ígéret

A januári adatok nem a teljes magyar államadósságot mutatják, csak a költségvetését, az önkormányzatok adóssága nem szerepel az ÁKK statisztikájában. Az összadósságról szóló legfrissebb negyedéves statisztikát a múlt pénteken tette közzé a Magyar Nemzeti Bank. E szerint a múlt év végén a GDP 80,3 százalékára rúgott a magyar államadósság, így az év végére nem teljesült Orbán Viktor szeptember eleji ígérete, hogy 73 százalékra fog csökkenni az adósságráta. 2010 végéhez képest azonban csökkent a mutató, és ha a kormány tartja az idei évre vállalt költségvetési szigort, akkor idén még lejjebb kerülhet az államadósság, ezt egyébként az új alaptörvény elő is írja számára.

Az adósságcsökkentésre vonatkozó miniszterelnöki ígéret jórészt épp a forint jelentős gyengülése miatt nem jött össze, pedig a magánnyugdíj-pénztári vagyon fele erre ment el. A forintárfolyam azért fontos, mert az államadósság csaknem fele devizában, főként euróban, kis részben dollárban és jenben van jegyezve, ezért ha az árfolyam gyengül 2 százalékot, akkor a GDP-arányos államadósság automatikusan 1 százalékponttal megemelkedik. A forint ősz eleje és az év vége között azonban jóval nagyobb mértékben veszített értékéből, 10-11 százalékot gyengült.