Szijjártó: Nem lesz megszorítás a kohéziós alapok felfüggesztése miatt

parlament, országgyűlés, költségvetési vita, vita a 2012-es költségvetésről, Szijjártó Péter
Vágólapra másolva!
Jogilag instabil, érthetetlen, és az országgal szemben méltánytalan a kohéziós alapok felfüggesztésére tett brüsszeli javaslat Szijjártó Péter szerint.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter szerint a Brüsszel által felfüggesztett kohéziós alapok miatt nem várhatók megszorítások - a miniszterelnök szóvivője erről csütörtökön a Tv2 Mokka című műsorában beszélt. Szerdán az Európai Bizottság azt javasolta, hogy fagyasszanak be közel 150 milliárd forint, Magyarországnak szánt kohéziós támogatási összeget, mert az ország nem teljesítette hiánycsökkentési kötelezettségeit 2013-ra.

Szijjártó csütörtökön arról beszélt, hogy az EB a javaslat közzétételekor nem vette figyelembe a tényeket, Szijjártó szerint ugyanis azok mellettünk vannak. "Magyarországon tavaly is és idén is 3 százalék alatti a költségvetési hiány. Az ország gazdasági növekedése felette van az eurózónáénak, és az Európai Unióénak is. Az uniós tagországok közül Magyarországnak van a nyolcadik legkisebb költségvetési hiánya, vagyis húsz országnak van nagyobb. Jogilag instabil, érthetetlen, és az országgal szemben méltánytalan a javaslat" - mondta Szijjártó.

A kohéziós alapok felfüggesztéséről Szijjártó azt mondta, hogy kedden a kormány benyújtott egy költségvetési hiányt csökkentő tervet, amely 3 százalék alá nyomná a 2013-as hiányt, de ezt a brüsszeli javaslat nem vette figyelembe.

Egy kérdésre válaszolva Olli Rehn, az EU pénzügyi biztosa még szerdán azt mondta, kapott erről levelet a Matolcsy György gazdasági minisztertől, majd kedden José Manuel Barroso, az EB elnöke is Orbán Viktor miniszterelnöktől, de ezekben nem volt szó olyan új intézkedésről, amely megváltoztatná a bizottság véleményét a költségvetési kilátásokról. "Olyan intézkedéseket veszünk figyelembe, amelyek kellően részletezettek, és amelyeket nyilvánosságra hoztak. Ezen feltételek egyikének sem felelnek meg az említett levelekben foglaltak" - mondta a biztos.