Milliárdos nagyságrendű bevételt várnak az Erzsébet-utalványtól

Erzsébet-utalvány, Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány, hideg és meleg étkezési utalvány, cafeteria
Vágólapra másolva!
Az állami szektor megrendeléseivel március végére 1,8 millió munkavállalóra fog bővülni az Erzsébet-utalványt igénylők száma - mondta a Magyar Nemzetnek a Nemzeti Üdülési Szolgálat vezetője.
Vágólapra másolva!

Új szociális üdültetési és étkeztetési rendszert épít ki az állam, amelyet az Erzsébet-utalvány forgalmazásából befolyó bevételből finanszíroznak - mondta a Nemzeti Üdülési Szolgálat (NUSZ) vezetője a Magyar Nemzetnek.

Az EU illetékesei azért kértek tájékoztatást a magyar kormánytól az államilag támogatott utalványok ügyében, mert január elsejétől a Magyar Nemzeti Üdülési alapítvány által kibocsátott Erzsébet-utalvány, valamint a Széchenyi-pihenőkártya (Szép-kártya) kedvezőbb adó- és járulékfizetés mellett adható a munkavállalóknak, mint más kibocsátott étkezési és turisztikai utalvány. A kérdés azért merül fel, mert Brüsszelt érdekelte, hogy a piackorlátozás indokolt mértékű-e.

Guller Zoltán, a NUSZ vezetője a lapnak elmondta: meggyőződése, hogy a cafeteria területén az állam arányosan és jogszerűen avatkozik be a piaci viszonyokba. Közölte azt is, hogy a Külügyminisztérium március 8-ig megküldi a választ Brüsszelnek.

Forrás: MTI/Kollányi Péter

Az Erzsébet-utalványokkal keletkező járulékbevételekből létrehozott forrásokat szociális üdültetésre és étkeztetésre fordítja az állam - magyarázta Guller Zoltán. Szerinte az elképzelés sikerességét jól mutatja, hogy a program első, február végén lezáruló pályázata 73 ezer főnek biztosít üdülési hozzájárulást.

Eddig több mint másfél millióan igényelték az Erzsébet-utalványt, és március végére, az állami szektor megrendeléseivel 1,8 millió munkavállalóra fog bővülni ez a szám. Az utalvány forgalmazásából várhatóan milliárdos nagyságrendű állami bevétel keletkezik, amelyet az ígéret szerint a rászorulók szinte azonnal igénybe vehetnek.

Guller a lapnak elmondta, valótlan a vád, hogy nem tárgyaltak, tárgyalnak a multinacionális áruházláncokkal, tény azonban, hogy megállapodás még nem született egyikükkel sem.