Átalakul a korhatár előtti nyugdíjasok utazási kedvezménye

Vágólapra másolva!
Tizenöt milliárd forintot spórolna az állam a nyugdíjasok utazási kedvezményének átalakításával. A 65 év felettiek továbbra is ingyen utaznak, de a korhatár alatti nyugdíjasoknál változik a rendszer. Több az utazási kedvezményben részesülő nyugdíjasok száma, mint akikről a kormány azt állítja, hogy nem változik a kedvezményük.
Vágólapra másolva!

A korábbi nyugdíjasok közül 462 ezer fő az eddigiekkel megegyező utazási kedvezményt kap a MÁV- és Volán-járatokra - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Ez azt is jelenti, hogy több mint százezer főnek csökken a kedvezménye, mivel a minisztériumi számnál jóval több kedvezményezett volt eddig.

A parlament tavaly fogadta el a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetéséről szóló jogszabályt és a megváltozott munkaképességű személyek ellátásáról szóló törvényt, amellyel a 65. évüket be nem töltöttek, illetve a rokkantak utazási kedvezménye is módosult. Az öregségi korhatárt el nem értek ugyanis nem számítanak már nyugdíjasnak, eltérő juttatást kapnak.

Az NFM közleménye szerint az állam 15 milliárd forintot spórol azáltal, hogy az államnak kevesebb pénzt kell megtérítenie, miközben a közlekedési társaságok nagyobb jegybevételt érnek el. A Széll Kálmán-terv csökkentené a nyugdíjaskedvezmények számát, az NFM közleménye 40 különböző kedvezényt említett, amely által 7 millióan utaznak olcsóbban a teljes árúnál.

Az utazási kedvezmények ennek megfelelően szintén módosultak, de nem érinti a 65. évüket betöltötteket, vagyis aki elérte a nyugdíjkorhatárt, az továbbra is ingyen utazhat. Az 50-90 százalékos utazási kedvezményre jogosító utalványt továbbra is megkapják azok az 57-65 év közöttiek, akik 2011. december 31-én kaptak korhatár előtti öregségi nyugdíjat, III. csoportos rokkantsági nyugdíjat vagy rendszeres szociális járadékot. A megfogalmazás arra utal, hogy az idéntől meghatározott rokkantsági ellátás nem jár majd utazási kedvezménnyel. A minisztériumi közlemény szerint azok a nyugdíjasok is korlátozás nélkül élhetnek a kedvezményekkel, akik I. vagy II. csoportos rokkantságra jogosultak (tehát nincs meghatározva, hogy mikor folyósítottak nekik ilyen juttatást.)

Az NFM közleménye szerint az új utazási utalványokat a következő hetekben, az áprilisi ellátások kiutalásával egy időben postázzák az érintetteknek. Az átállás miatt a tavaly kiállított utalványok érvényességét április 30-ig meghosszabbítják. Azonban 50 vagy 90 százalékos kedvezményt csak korlátozottan lehet igénybe venni, így akinek elfogyott a kedvezménye, annak a hosszabbítás nem jelent előnyt.

Az Országos Nyugdíjfolyosító Igazgatóság tavaly év végi statisztikája szerint 259 ezer fő volt korhatár alatti öregségi nyugdíjas és 305 ezer fő korhatár alatti rokkantsági nyugdíjas. Emellett volt több mint 200 ezer fő, aki hozzátartozói nyugdíjban vagy árvaellátásban részesült, így ők is jogosultak voltak az utazási kedvezményre. Hogy pontosan hány ilyen utazási utalványt osztottak ki, nem derül ki az intézmény statisztikáiból, de a számokat összeadva látható, hogy legalább százezer olyan ember volt eddig kedvezményezett, akik kívül esnek a minisztérium által említett 462 ezer főn, vagyis ők drágább utazásra számíthatnak ezután.