Újabb magyar tanút hallgattak meg Sanader korrupciós perében

Vágólapra másolva!
Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök testvére csütörtökön tagadta a zágrábi törvényszék előtt, hogy az ő közreműködésével fizetett volna kenőpénzt a Mol az INA horvát olajvállalatban való többségi részesedés megszerzése érdekében. A tárgyaláson egy magyar menedzser is tanúvallomást tett - jelentette a horvát Hina hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Flavio Vlado Sanader a testvére ellen folyó korrupciós perben hazugságnak nevezte a vád egyik koronatanúja, Robert Jezic állítását, mely szerint ő vette volna át a magyar olajcég által állítólag Sanader volt kormányfőnek szánt vesztegetési pénz - tízmillió euró - felét, és hogy neki lett volna a feladata, hogy az egész korrupciós ügyletet megszervezze.

Meghallgatta a bíróság Galacz Ábelt is, aki a Hina szerint a Mol részéről tagja volt annak a tárgyaló csoportnak, amely az INA tulajdonosi összetételét módosító 2009-es szerződést elkészítette. Galacz a tárgyaláson azt mondta, hogy a magyar olajvállalat stratégiai partnerként emelte az INA üzleti teljesítményét, feljavította a cég olajfinomítóinak színvonalát, így azok ma már az európai szabványoknak megfelelően működnek.

Sanader ellen tavaly november óta folyik egy egyesített per, amelyben egyrészt azzal vádolják, hogy kormányfői hatalmával visszaélve jutalékot fogadott el egy osztrák banktól, cserébe lehetővé tette annak horvátországi terjeszkedését. Egy másik vádpont szerint tízmillió eurót kapott a Moltól, hogy meghatározó szerephez juttassa a horvát nemzeti olajvállalat, az INA menedzsmentjében. A Mol tagadja a gyanúsítást, Sanader pedig ártatlanságát hangoztatja ezekben a vádpontokban is.

Egy hete Fazakas Imre, a ciprusi Hangarn Oil Products igazgatója hazudtolta meg Jezicet, azt állítva, hogy nem a Moltól érkezett, és nem Sanadernek szánták a cég által Jezic vállalatának átutalt ötmillió eurót.