NAV: Félmilliós bírságra számíthatnak a mulasztók

Vágólapra másolva!
A számviteli törvény szerinti beszámolót május 31-ig kell megküldeni elektronikus úton. A határidő elmulasztását félmilliós bírsággal bünteti az adóhatóság.
Vágólapra másolva!

Félmilliós bírságra is számíthatnak azok a cégnyilvántartásban szereplő, kettős könyvvitelt vezető cégek, amelyek a számviteli törvény szerinti beszámolót elektronikus úton május 31-ig nem küldik meg a céginformációs szolgálat részére a kormányzati portálon keresztül. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleménye szerint amennyiben egy cég elmulasztja a határidőt, az adóhatóság 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírság kiszabása mellett felhívja az adózót arra, hogy kötelezettségének 30 napos határidőn belül tegyen eleget.

Ha ez az időtartam eredménytelenül telik el, az adóhatóság a határidő elteltét követő napon 60 napos határidő tűzésével újabb, 1 millió forintig terjedő mulasztási bírság kiszabása mellett ismételten felhívja az adózót kötelezettsége teljesítésére.

Abban az esetben, ha az adózó a beszámoló letétbe helyezési, illetve közzétételi kötelezettségének az ismételt felhívás időtartama alatt sem tesz eleget, az állami adóhatóság a cégbíróságot elektronikus úton haladéktalanul értesíti az adózó adószámának felfüggesztés nélküli hivatalból történő törléséről és egyúttal kezdeményezi a cég megszűntnek nyilvánítását.

A cégbíróság, megállapítva a cég mulasztását, legkésőbb az állami adóhatóság értesítésének beérkezésétől számított húsz napon belül megszűntnek nyilvánítja a társaságot.