Áruházbezárásokat tervez a Praktiker

Vágólapra másolva!
Áruházbezárásokkal és tőkeemeléssel próbál kimászni a gödörből a magyar érdekeltséggel is rendelkező Praktiker barkácsáruházlánc. A lépések egyelőre nem érintik a magyarországi egységeket.
Vágólapra másolva!

Átszervezik a németországi központú Praktiker barkácsáruházláncot, a társaság szerdán éjjel véget ért közgyűlésén heves viták után elfogadott döntés értelmében egy olyan koncepciót hajtanak végre, amely áruházbezárásokat irányoz elő.

Az új terv szerint a részvényesek 60 millió eurós tőkeemelést hajtanak végre, az Anchorage amerikai befektetési társaság pedig 85 millió eurót biztosít az átalakításhoz. A 234 németországi Praktiker-áruház közül 120 a Max Bahr-hálózat részeként működik tovább, a veszteséget termelő áruházakat pedig bezárják.

Harald Günter, a Magyarországon 19 áruházat üzemeltető és 1100 embert foglalkoztató társaság szóvivője csütörtökön közölte: a döntésnek egyelőre nincsen hatása a magyarországi Praktiker-áruházak működésére. A közgyűlés határozatai a németországi hálózat átszervezésére vonatkoznak, és biztosítják a finanszírozási hátteret a vállalat egésze számára - tette hozzá.

Kérdéses a magyar Praktiker sorsa

A Világgazdaság csütörtöki számában írta, hogy a cég viharos szerdai közgyűlésén Kay Hafner, az igazgatótanács elnöke közölte, most a túlélésről van szó. A közgyűlésen csak a részvényesek kérdésére derült ki, hogy nem csupán a több mint 10 százalékos forgalomcsökkenést elkönyvelő kelet-európai leánycégek a hibásak a cégcsoport veszteségeiért: ha a céghez tartozó Max Bahr-áruházakat nem számítjuk, a 234 németországi Praktiker-üzlet közül csak 72 hozott pénzt az elmúlt évben, és a csoport vesztesége meghaladta az 555 millió eurót.

A vállalatcsoport a rosszul megválasztott árleszállítási stratégia, illetve a fogyasztói hangulat romlása miatt került nehéz helyzetbe külföldi piacain, elsősorban ez vezetett ahhoz, hogy három éve folyamatosan veszteséget termel a vállalat.