Egy forintért kínálja a Zsolnayt Pécsnek a Közgép

Vágólapra másolva!
A Közgép jelképes összegért ajánlja fel Pécsnek a Zsolnayban szerzett részesedését, pedig állításuk szerint 400 millió forintot költöttek rá az elmúlt egy évben.
Vágólapra másolva!

Jelképes összegért, egy forintért ajánlja fel a Zsolnay porcelángyárban szerzett részesedését Pécs városának a Közgép Zrt - közölte csütörtökön a vállalat. A cég közleménye szerint az elmúlt évben 400 millió forintot költöttek a Zsolnayra, amit nem befektetési céllal vettek meg, hanem azért, hogy megmentsék.

A Közgép szerint a porcelánmanufaktúra túléléséhez működési modell-váltásra van szükség, de ezt a döntést már nem hozhatják meg szakmai befektetőként, ezért ajánlják fel a városnak a Zsolnayt. A közleményben a cég hivatkozik az őket ért "nemtelen, politikai támagádásokra", de hozzáteszik, hogy a befektett pénzükre nem tartanak igényt.

A Közgép egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy megvásárolja a Manufaktúra Befektető Kft. százszázalékos tulajdoni hányadát és ezzel annak részesedését a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-ben. Az építőipari cég ezzel mentőövet dob a finanszírozási nehézségekkel küzdő pécsi porcelángyárnak, amit egyedülálló befektetési lehetőségnek is tart - írta akkor a Közgép.

A Zsolnay porcelángyár kisebbségi részvényhányadának eladásáról még 2010-ben döntött Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlése. 2010 júniusában szerződést kötöttek a Manufaktúrával, amely 500 millió forintos tőkejuttatási kötelezettséget vállalt, opciós vételi joggal rendelkezett a Zsolnay 49 százalékos részvényhányadára, és rendelkezett a menedzsmentjogokat biztosító szavazatelsőbbségi részvényekke isl.