Fél év alatt az egész évre engedélyezett hiány 90 százaléka összejött

Vágólapra másolva!
Idén júniusban a korábbi évekre jellemző hiánynak alig több mint fele jött össze, de ezzel együtt is fél év alatt annyi deficit halmozódott fel, amely az egész éves cél 90 százaléka.
Vágólapra másolva!

Júniusban 173 milliárd forinttal költött többet bevételeinél az állam - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéből. Ez sokkal jobb eredmény, mint ami az elmúlt évek júniusára volt jellemző: a deficit az év hatodik hónapjában 250-300 milliárd forint között mozgott.

Fellélegzésre mégsincs ok, mert a 173 milliárdos júniusi hiánnyal együtt az év első felében az egész éves deficitterv 90 százaléka (518 milliárd forint) már összejött. Tavaly ilyenkor még csak 60 százaléknál járt a hiány.

A szinte egész éves célt elérő hathavi deficit arra utal, hogy nehéz lesz tartani a költségvetésben szereplő összeget. Matolcsy György miniszter múlt pénteken egy olyan módosító javaslattal állt elő, amely változtat az idei büdzsé fő számain, de úgy, hogy a kiadások és a bevételek ugyanannyival emelkednek, így elvileg a hiány nem ugrik meg. Erre reagált úgy a Költségvetési Tanács, hogy a konvergenciaprogramban is ígért hiánycél komoly veszélybe került, mert a bevételek csak papíron tarthatnak lépést a kiadások elszaladásával.