Vágólapra másolva!
Egyre kevesebbet vásárolnak a magyarok, immáron hatodik éve zajlik ez a folyamat. Májusban a drága benzin miatt nagyon keveset tankoltunk, és a műszaki cikkeket, valamint a bútorokat inkább otthagytuk az üzletekben.
Vágólapra másolva!

Májusban - negyedszer öt hónapból - kevesebbet vásárolt a lakosság, mint az előző hónapban. Mivel a havi alapú statisztika jobban mutatja a forgalmi tendenciákat, mint az éves összehasonlítású adatok, ezért a mostani adat csak ráerősít arra a képre, hogy a lakosság részben a rendelkezésre álló jövedelmének csökkenése, részben a szokásosnál is bizonytalanabb jövő miatt visszafogja vásárlásait.

Ez a folyamat már hatodik éve zajlik. A 2006-ban elkezdődött költségvetési megszorításra a 2008 őszén kitört pénzügyi világválság ráerősített, azóta esik vissza a kiskereskedelmi forgalom. Tavaly kivételes év volt, mert minimálisan, 0,3 százalékkal többet vásároltak a lakosok, mint az előző évben, de mindez úgy jött össze, hogy óriási mértékű költségvetési lazítást hajtott végre a kormány: az egykulcsos adóval 500 milliárd forintot a jómódú rétegnél hagyott, a 220 milliárd forint körüli nyugdíjpénztári reálhozam-kifizetésből mindenki részesült.

Ez is csak arra volt elegendő, hogy megálljon egy kis időre a fogyasztás csökkenése. Idén azonban megszorítást hajt végre a kormány (egyebek mellett emelkedett az áfa, bevezették a telefonadót, miközben sok dolgozó csak a nettó bérét tudta megőrizni, pedig az infláció elszabadult, 5 százalék felett emelkednek az árak). Utóbbi miatt a reálbérek körülbelül 4 százalékkal esnek, így nem is csoda, hogy a háztartások kevesebbet vásárolnak.

Az év első öt hónapjában összességében 1 százalékkal maradt el a kiskereskedelmi forgalom 2011 hasonló időszakában mérttől.

A KSH kiemeli, hogy a májusi visszaesésben főszerepet játszottak a magas benzin- és gázolajárak, több mint 3 százalékkal kevesebbet tankoltak a magyar autósok, a műszaki cikkeket és a bútorokat pedig inkább otthagyták az üzletekben a lakosok.