Mérsékelt emelkedéssel nyitott Európa

Vágólapra másolva!
Az ázsiai piacok gyengélkedését követően enyhe pluszokkal indítottak a nyugat-európai börzék. A tegnapi kereskedést magasan felülteljesítő BUX ma kissé lemaradt a társakhoz képest.
Vágólapra másolva!

Csökkenéssel zárt Ázsia

Öt napja esnek az ázsiai indexek, amiben a tegnap publikált gyenge amerikai feldolgozóipari adat mellett a ma hajnalban megjelenő ausztrál GDP-növekedési adat is közrejátszhatott. Ausztrália a második negyedévben 0,6 százalékos növekedést produkált negyedéves alapon szemben a várt 0,7 százalékkal.

Az ausztrál S&P/ASX 200 0,6 százalékos csökkenése mellett a Kospi 1,7, míg a Nikkei 1,1 százalékot veszített értékéből. 1,4 százalékot esett a Hang Seng, miután a HSBC által publikált szolgáltató szektorbeli beszerzési menedzserindex 52 pontra esett vissza augusztusban az előző havi 53,1 pontról, ami az elmúlt egy év legalacsonyabb értékének felel meg.

Kisebb pluszok Európában

Mérsékelt emelkedéssel nyitották a kereskedést a főbb nyugat-európai indexek, a DAX és a CAC 40 is 0,2 százalékos emelkedést tud felmutatni. A Stoxx Europe 600 index tíz szektora közül csupán a fogyasztói javak, illetve az olaj- és gázszektor áll a negatív tartományban, utóbbi jelentősen leszakadt 0,7 százalékos mínuszával. A 600-as listát a finn Nokia zárja 4 százalékos mínusz mellett. Az élen a tegnap gyengélkedő egészségügyi szektor áll, 0,4 százalékkal feljebb a tegnapi záróhoz.

Uniós vizsgálat indulhat az orosz Gazprom ellen az Európai Bizottság jelentése szerint három pontban is megsértette a versenyjogi szabályozásokat. A Financial Times szerint a gázóriás vezetői még nem kommentálták a híreket, mivel még nem kaptak hivatalos értesítést az ügyben. A londoni piacon forgó Gazprom ADR 2,2 százalékos mínuszával a leggyengébben szereplő orosz részvénynek számít.

Gazprom (LSE)

Ismét tépik az E-Start

A tegnap európai szinten felülteljesítő BUX kisebb csökkenéssel indított, a blue-chipek közül az OTP, a MOL és a Magyar Telekom is 0,2 százalékkel került lejjebb. A defenzív gyógyszercégek közül a Richternek egyelőre stagnálásra futja, míg a tegnapi kereskedés vesztese, az Egis 0,6 százalékos emelkedésben található. Az E-Start továbbra is tépik a befektetők, a papírt már az első félórában felfüggesztették 10,4 százalékos emelkedés mellett, ezalatt 26 millió forintnyi forgalom jött össze.

E-Star