Szenvedett az ipar júliusban

Vágólapra másolva!
Visszaesett az ipari termelés júliusban: a munkanaphatástól megtisztított adat 2,2 százalékkal alacsonyabb teljesítményt mutat az egy évvel korábbinál. Az év első hét hónapjában összességében 0,3 százalékos volt a csökkenés.
Vágólapra másolva!

A kiigazított adatok azt mutatják, hogy a termelés júniushoz képest is csökkent, 1,2 százalékkal. Az ipar teljesítménye csak a munkanapok eltérő számát figyelmen kívül hagyó számítási mód szerint stagnált. A járműgyártás és az élelmiszeripar eladásai kisebb mértékben nőttek, mint az előző időszakban - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A feldolgozóipar tizenhárom ága közül nyolcban regisztrált a KSH termelésbővülést, a járműgyártás például 9,5 százalékkal nőtt. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása ugyanakkor 6 százalékkal csökkent. Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az előző havi 11 százalékos emelkedés után júliusban 4,2 százalékkal nőtt.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 4,3 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2011 azonos hónapjában. Az új exportrendelések 3,5, az új belföldi rendelések 9,7 százalékkal csökkentek. Ennek ellenére az összes rendelésállomány 21,8 százalékkal nőtt tavaly júliushoz képest.