Váratlan lazítás a japán jegybanktól

Vágólapra másolva!
Meglepetésként érte a piacokat a Bank of Japan döntése, miszerint további 10 000 milliárd jennel (126 milliárd dollár) bővítik eszközvásárlási programjukat követve az európai és amerikai jegybankok mintáját. A hírre a tőzsde emelkedéssel, a jen gyengüléssel reagált. 
Vágólapra másolva!

A Bank of Japan váratlanul tovább bővítette eszközvásárlási programját 10 000 milliárd jennel (126 milliárd dollár). A központi bank egyhangúlag döntött a keret 55 billió jenre való növelése mellett, miközben a bankok számára nyújtott hitelkeretet 25 billió jenen hagyták. A keretet egyenlő arányban két részre osztva államkötvények és kincstárjegyek vásárlására fordítják majd.

A japán piac azonnal emelkedéssel reagált a hírre (Nikkei +1,6%), míg a jen árfolyama csökkent (-0,5%). A hír meglepetésként érte a piacot, a Bloomberg által megkérdezett 21 elemző közül is csak 5 számított monetáris lazításra. A döntéssel a japán jegybank is csatlakozott európai és amerikai társaihoz a pénznyomtatásban.

A gazdaság élénkítésére nagy szükség lehet az ázsiai országban, miután az export gyengélkedik az 5 év alatt közel 50 százalékot erősödő jen és a tavalyi természeti katasztrófák okozta károk miatt. Ráadásul a kínai diplomáciai feszültség következtében a szomszédos országba irányuló kivitel várhatóan jelentős megingásokat szenvedhet majd el.

Nikkei 225

Forrás: [origo]