Vágólapra másolva!
Idén nyáron 3 millió 914 ezren dolgoztak Magyarországon, 77 ezerrel többen, mint egy évvel korábban. Ugyanekkor 456 ezren voltak munka nélkül, ez éves szinten 0,4 százalékos csökkenést jelent - közölte a KSH.
Vágólapra másolva!

Magyarországon 3 millió 914 ezren dolgoztak az idén június-augusztusban, 77 ezerrel többen, mint 2011 nyarán - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken, hozzátéve, hogy a férfiak és a nők foglalkoztatási mutatói egyaránt javultak. A növekedés főként a közfoglalkoztatásnak köszönhető.

A foglalkoztatottak létszáma 2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, a 3 millió 914 ezer foglalkoztatott közül 3 millió 878 ezren voltak 15-64 évesek, 74 ezer fővel többen, mint egy évvel korábban.

A KSH statisztikája alapján az idei június-augusztusi időszakban már 25. alkalommal emelkedett a foglalkoztatottak száma éves összehasonlításban - reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium az adatok közzététele után. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint ilyen erőteljes munkahelybővülés 2003-ban volt utoljára (amit akkor döntően a közszféra létszámnövekedése okozott), a foglalkoztatás pedig elérte a válság előtti szintet.

10,4 százalék a nyári munkanélküliségi ráta

A júniustól augusztusig tartó időszakban 456 ezer munkanélküli volt Magyarországon, ami 10,4 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett, és 0,4 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál - közölte a KSH. A férfiak munkanélküliségi rátája az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 10,6 százalék maradt, a nőké 0,6 százalékponttal 10,2 százalékra csökkent.

A munkanélküliek száma 2,8 ezerrel csökkent az előző háromhavi átlaghoz, míg 6,8 ezerrel csökkent az egy évvel korábbihoz képest, az aktívak száma egy év alatt 70,8 ezerrel bővült. Az aktívak számának növekedését a szigorúbb nyugdíjba vonulási feltételek és a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata okozhatja, így a közeljövőben tovább nőhet az aktívak száma - mondta Suppan Gergely elemző.