Ismét elbocsátások a Wall Streeten

Vágólapra másolva!
Az utóbbi időben nagyon rájár a rúd a befektetési banki dolgozókra, a Deutsche Bank és a Citigroup után a Morgan Stanley (NYSE) is elbocsátási tervezeten dolgozik, melynek során 4000 alkalmazottjától kíván megválni.
Vágólapra másolva!

A Wall Street-i óriásbank a létszámleépítésen túl a jutalmazások összegét is jelentősen levágná, mivel szeretne javítani a részvényesei profit mutatóin. A válság előttihez képest még így is lényegesen elmaradnak a nyereségvárakozások, 23 százalékos részvényhozammal számolnak 2012-re.


James Gorman vezérigazgató szerint még mindig "sokkal több a dolgozók száma, és a jutalmak mértéke is jóval magasabb" a pénzügyi szektorban, mint az indokolt lenne. A részvényesek szemszögéből hátrányos a jelenlegi szituáció, de már évek óta folyik a szektor konszolidációja, ami letisztítja a piacot, és csak a legtőkeerősebb, leghatékonyabb cégek maradnak.


A Morgan Stanley a külső környezet változására reagál az elbocsátásokkal, melyek a pénzügyi szabályozások módosításából, alacsonyabb piaci forgalomból és növekvő versenyről - a nem banki tevékenységet végző cégek körében (hedge fundok, magántőkés társaságok) - származik.

Nem példa nélküli a lépés


A Deutsche Bank múlt héten jelezte, hogy 1900 ember leépítését tervezi, míg a Citigroup 350 alkalmazott elküldését jelentette be, leginkább a kereskedési (broker) üzletágból. A Morgan Stanley tervei alapján elküldeni tervezett 4000 ember a társaság dolgozóinak 7 százalékos lefaragását jelenti.


A Henry S. Morgan és Harold Stanley által fémjelzett vállalat junior elemzői programjának átalakításán is fáradozik, hasonlóan a Goldman Sachsnél történt változásokhoz. A másik New York-i befektetési bank ugyanis híresen jó két éves gyakornoki programját alakította át, miután elegük lett, hogy a legjobb fiatal tehetségek a két év letelte után más bankokhoz, vagy a jobban fizető hedge fundokhoz igazolnak.

A hírre a Morgan Stanley árfolyama alig változott, múlt pénteken 0,17 százalékon zárt.